Понеделник, 2 Октомври 2023

Подменят плаващите знаци по Дунава с нови

Подменят плаващите знаци по Дунава с нови
Публикация   18:12     17 Юли, 2011 /     Емил Димитров   /     630

Проектът на АППД предвижда до 2013 г. да бъдат поставени съвременните шамандури, които ще са снабдени с GPS

 

 


    Нови плаващи знаци по английски модел, които се захранват със слънчеви панели, ще осигуряват навигацията по река Дунав. Първите образци вече са готови и са изпробвани в реални условия. До 2013 година цялата система от плаващи знаци в българския участък трябва да бъде обновена. С проекта е ангажирана Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав.

"Единият от интересните компоненти е подмяната на плаващите навигационни знаци със нов тип, изцяло светещи, окомплектовани със соларни батерии, с качествени светлинни тела. Предвиждаме на всяка светеща шамандура да се постави
GPS, за да може точно да се позиционира" - каза Георги Георгиев, изп. директор на АППД-Русе.

     Разработката е на английска фирма, която е специализирана в конструкцията на навигационни знаци за вътрешни речни пътища. Ще бъдат изработени общо 200 знака – 100 червени и 100 зелени. Най-трудно обаче ще бъде опазването им, тъй като редовно част от шамандурите биват отнасяни от недобросъвестни капитани. "Предвиждаме на всеки от знаците да бъде поставен мини транспондер, който на място ще контролира минаващите кораби и ние ще знаем в момента в района кой кораб от коя страна преминава" - съобщи Георгиев. Така има вероятност за по-стриктен контрол и санкции за нарушителите.

    Обикновено всяка година има между 15 и 30 унищожени знака. Тъй като новите съоръжения ще струват по 15 000 лв., Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав ще настоява за по-високи глоби при повреда. В момента глобата е 5000 лв.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha