Д. Атанасова: Лица без фармацевтично образование няма да могат да продават медицински изделия и хранителни добавки

Публикация   11 Юли, 2011   /     akcent.bg   /     1011


 

Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Десислава Атанасова съобщи днес в Русе, че в законодателен план в Народното събрание предстои второ четене /вероятно в сряда/ Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Този закон предизвика много обществени дебати и дори протести на фармацевтите. В крайна сметка промените, по които са постигнали договорка с Българския фармацевтичен съюз, относно това в аптеката магистър - фармацевтите и помощник фармацевтите в предвидените от закона случаи да могат да отпускат лекарствени продукти, остават. Председателят на Постоянната комисия по здравеопазване в Народното събрание съобщи, че се отменя текста, предложен от Министерски съвет, лица без фармацевтично образование да могат да продават медицински изделия и хранителни добавки.

Предстои разглеждане на първо четене на Закона за изменение и допълнение за Закона за наркотичните вещества и прекурсорите. Тази промяна се налага, тъй като списъкът на т. нар. "дизайнерска дрога", която в момента е в списък съгласно приложение на закона ще бъде изведена в подзаконов нормативен акт. По този начин ще може по - бързо да се допълва. През миналата година са били включени 25 различни активни и синтетични вещества  с общественоизвестното название "дизайнерска дрога". Само за няколко месеца се появиха още 7. Това наложи ответната бърза реакция и включването им в наредба. Агенция "Митници" и Министерство на здравеопазването след предложение от Националния съвет по наркотични вещества да реагират бързо и те да бъдат включени в забранителния списък.

През отминалата седмица комисията е разгледала и законопроекта за евтаназията. Темата събуди широк обществен и политически дебат. На първо четене Законът за евтаназията бе отхвърлен от ПК по здравеопазване в Народното събрание. Само депутатът Янаки Стоилов е гласувал "Въздържал се". Законопроектът е предложен от проф. корнезов. В законопроекта има доста спорни моменти, не само от правна гледна точка. Това е закон, който поставя редица медицински, философски, етични и др. въпроси. Становището на г-жа Атанасова е, че първо не е сега моментът да се провежда такова обществено обсъждане на законопроекта. Дори не е моментът да има референдум "За" или "Против" евтаназията, както е предложил омбудсманът в своето становище.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още