Понеделник, 2 Октомври 2023

За кариеса и до колко е безобиден

За кариеса и до колко е безобиден
Публикация   18:10     08 Юли, 2011 /     Д-р Дияна Илиева www.dukovi-clinic.com   /     695

Навременната среща със зъболекаря е за предпочитане, преди да сe e появил пулпита

  След началото на здравната реформа и превръщането на безплатните до този момент медицински грижи в платени, всяко посещение в кабинета на стоматолога се отразява негативно на семейния бюджет. Ето защо много пациенти отлагат тази среща с денталния лекар, докато положението стане нетърпимо и болката и нарушената дъвкателна функция не позволяват нормален начин на живот. Но това поведение не спестява средства, а се отразява сериозно на общото състояние на организма.

  

      За да се разберат по-добре проблемите в тази област, нека да разгледаме устройството на зъб. Той е изграден от твърди зъбни тъкани, като във вътрешността му има пулпа. Прикрепен е към алвеоларната кост чрез периодонтални влакна. Твърдата част на зъба се състои главно от дентин, които в коронката (тази част, която се вижда в устата) е покрит с емайл, а в корена (частта в костта) е покрит с цимент. Пулпата е изградена от мека, силно чувствителна тъкан и се разполага в центъра на зъба, като в корена продължава като каналче, което на върха се свързва с периодонциума и костта.

 

     Кариесът е заболяване, което засяга твърдите зъбни тъкани. То протича с разрушаването им под въздействие на киселините, които се произвеждат от кариесогенните микроорганизми в плаката. Симптомите могат да бъдат различно изразени в зависимост от дълбочината и индивидуалната чувствителност на пациента. В началото се усеща болка при консумация на сладки храни, болка при студено и топло, болка при дъвчене, поява на „дупка” в зъба. Симптоми могат да липсват дори и при дълбок кариес. Върху протичането на кариеса, освен наличието на бактерии, влияят много фактори, като например хигиенни навици, неправилна форма и подредба на зъбите, не достатъчна минерализация, състав и гъстота на слюнката, обезводняване, общи заболявания и прием на лекарства, стрес и не на последно място честота и вид на приеманата храна (газирани напитки, сладкарски изделия, снаксове и др.). Веднъж възникнало, това заболяване непрекъснато прогресира и уврежда нови и нови тъкани в дълбочина и се разпространява на съседни зъби. Единственият начин за лечение е стоматологът да го почисти, да третира с медикаменти и да се изработи пломба на зъба. В много малко случаи, когато увреждането е начално и безсимптомно, може да се проведе лечение, при което да протече обратно развитие на кариеса. За целта е необходимо пациента редовно да посещава стоматолога си за профилактични прегледи и да се открие заболяването в ранните му стадии, както и да следва стриктно инструкциите на лекаря.

  Обикновено в началото кариеса започва като малко разрушение в емайла, което при достигане на дентина се разпространява силно в него и винаги увреждането е много по-голямо от това, което се вижда на повърхността. Така още когато няма забележима „дупка”, кариеса е достигнал до пулпата и бактериите започват да я инфектират.

     Развива се пулпит, които протича със силна болка от студено и  особено нощно време. Възпалението може да премине в гнойно, при което картината става драматична и болката се успокоява само от студено. Инфекцията преминава през кореновия канал и започва да обхваща заобикалящите зъба тъкани – зъбодържащите влакна и костта. Зъба става болезнен на натиск и допир и състоянието се описва като периодонтит. Ако гнойта не намери път за изход, тя преминава през костта и се разпространява в околните меки тъкани. Наблюдават се подуване, зачервяване, затопляне и болка при допир и натиск на засегнатия участък. Заболяването се означава като абсцес. Гнойта се натрупва все повече и повече. Когато достигне близо до повърхността на кожата или лигавицата може да я пробие и да изтече, но може да продължи да обхваща нови и нови участъци и да се развие флегмон. Такова заболяване, не само се отразява на общото здравословно състояние, но е живото застрашаващо.

  Когато защитните сили са по-големи, може възпалението да протича вяло и  да няма толкова силно изразени симптоми. При хроничен пулпит болката се появява от време на време и пациента мисли, че заболяването се е самоизлекувало. Но това съвсем не е така. С времето започват да настъпват промени в пулпата и тя бавно умира (гангрена). Токсините и бактериите от тази гниеща и разпадаща се тъкан дразнят и инфектират костта около върха на корена и се развиват грануломи и кисти. Те от своя страна растат и стопяват нови и нови участъци от костта. Кистата може да обхване съседни зъби и да намали здравината на челюстите и да се стигне до фрактура.При тези заболявания пациента няма почти никакви симптоми и истинското състояние се разкрива след преглед и назначаване на рентгенова снимка. През всички тези етапи, при спадане защитните сили на организма, може възпалението да премине в гнойно и да се развие някое от горе описаните заболявания.

  Дори преди да е създал такива сложни проблеми, кариесът нанася вреди на организма. В рамките на разрушения участък се образува кухина, която задържа бактерии, токсини и гниещи материи. Те достигат до венеца и го възпаляват. Образуват се джобове, които дразнят, причиняват болка, дискомфорт и лош дъх. Кариозният дефект отслабва стените на зъба и те могат да се отчупят. Получените остри ръбове нараняват езика и бузите. При разрушаването на коронката на зъба се губи възможността да се дъвче на него. Попадането на храна в „дупката” предизвиква болка и пациентът избягва да се храни на тази страна. Болка се предизвиква и при миене на зъбите. За това пациентът избягва да почиства с четката това място и кариеса се разпространява в съседни участъци.

 

                                                                                         /следва продължение/Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha