Четвъртък, 18 Юли 2024

Интерактивна онлайн платформа стартира в Международния ден на река Дунав

Публикация   29 Юни, 2011   /     akcent.bg   /     653

Нов уебсайт – „Дунав +” (http://www.danube.panda.org) - стартира днес

 

 

Нов уебсайт Дунав + (http://www.danube.panda.org)  - стартира днес, като по този начин символично отбелязва международния ден, посветен на втората по големина европейска река. Сайтът, който е изграден като интерактивна мултимедийна платформа, цели да информира за важността на реката и възможностите, които дава тя. „Дунав +” е създаден по инициатива на международната природозащитна организация WWF и „Кока-Кола с подкрепата на Международната комисия за опазване на Дунав.

“Искаме хората да бъдат запознати с природната стойност на Дунав, със заплахите, на които е изложена реката, както и защо е важно да я опазваме, с което ние се занимаваме”, каза Андреас Бекман, директор на WWF Дунавско – Карпатска програма. “Сайтът дава възможност на посетителите му да „изследват” виртуално реката чрез сателитна карта, която предоставя информация за природни ценности, казуси, свързани с околната среда и мерки, предприети за опазването на Дунав. Чрез „Дунав +” потребителите – индивидуални или организации - ще могат да обменят помежду си информация за реката. Надяваме се това да постави началото на най-голямото дунавско общество”, допълни още Андреас Бекман.

 

“Опазването на водите е ключ към изграждането на устойчив бизнес и общество. Дунав е фокус за нас в Европа, защото той е своеобразна „пъпна връв” за 80 млн. души и рай за биоразнообразието”, обясни Улрике Сапиро, директор „Устойчивост на околната среда” на „Кока-Кола Европа”.   Работата на WWF и „Кока-Кола” се подкрепя от Международната комисия за опазване на Дунав - организация, която работи за опазването на дунавските води за бъдещите поколения.

Дунав преминава през 10 страни и четири европейски столици, а басейнът му обхваща големи територии на общо 14 държави. Приблизително 83 млн. души обитават басейна на реката, а питейната вода на повече от 20 млн. зависи от нея.

Преминавайки разстояние от 2 857 км., като започва от Шварцвалд и продължава през Дунавската делта и Черно море, Дунав е призната от европейската комисия за най-важното неморско водно тяло в Европа” и “бъдеща централна ос на Европейския съюз”.

Дунавският басейн е дом на разнообразна система от природни обитания. Сред тях са Шварцвалд, Алпите, Карпатите, унгарската пуста, българските острови и гигантските тръстикови легла и блата в дунавската делта. Тези хабитати са дом на богато биоразнообразие и уникални видове. В Дунавския басейн живеят повече от 100 различни вида риба, вкл. пет вида дунавска есетра, както и редки видове птици като белия пеликан, белоопашатия орел и черния щъркел.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha