Слънцето – приятел или враг?

Слънцето – приятел или враг?
Публикация   22 Юни, 2011   /     д-р М. Атанасова - дерматолог   /     766

Истината е, че зависи дали прекаляваме със слънчевите бани или не

     Лятото е в разгара си.

   И отново си задаваме въпроса: Слънцето – приятел ли е или враг? Можем ли безнаказано да се излежаваме на плажа и как трябва да се предпазваме?

    Истината е, че зависи дали прекаляваме със слънчевите бани или не. В умерени дози слънцето участва в метаболизма на Вит. Д, подобрява общия тонус и настроение, повлиява благоприятно редица кожни болести. От друга страна прекаляването (както с повечето неща в живота) води до различни неблагоприятни последици. Ранните прояви при прекомерно излагане на слънце варират от леко зачервяване и дискомфорт на кожата до изгаряне II – ра степен (поява на мехури). По – сериозни са късните последствия, резултат от дългогодишно излагане на слънце без защита. Това води до интензивно фотостареене, пигментации, загуба на еластичност на кожата. Най-тежките усложнения са промяната в клетъчната ДНК и рак на кожата.

    Друг много важен факт е, че прекомерното излагане на слънце преди пуберитета крие повишен риск от развитие на кожен рак в зряла възраст. За да намалите риска е редно да избягвате слънцето през часовете на интензивно слънцегреене, да  ползвате на предпазни шапки и качествени очила. Много важен е и избора на защитен фактор съобразно типа кожа. Нанасяйте преди излагане на слънце и повтаряйтеняколко пъти през деня.                                                       

                                                           За повече информация: 0888 53 94 64Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha