Днес е : Сряда, 19 Февруари 2020

Между 300 и 400 хотела у нас се предлагат за продажба

Публикация 19 Apr, 2011 / Investor.bg

Сериозен ръст в обема на офертите за продажба на хотели отчитат от консултантската компания GVA Sollers Solutions.

Към момента в сайтовете на компании за имоти и различни портали са обявени за продажба между 300 – 400 хотела на територията на страната, съобщиха от компанията. Това са предимно нови малки семейни хотели с категоризация от две или три звезди и с леглова база от 20 до 50 легла. Над 85% от тях са построени по време на бума отпреди 3-4 години и са със спекулативна цел. Намират се предимно в периферията на летните и зимните курортни комплекси, като през последните няколко месеца се появиха и оферти за хотели, разположени на първа или втора линия.

Около 70% от офертите са обекти, локализирани по презастроеното Южно Черноморие, основно в Св. Влас, к.к. Слънчев бряг, Равда, Несебър, с. Лозенец, Китен. Двойно по-малък е делът на предлаганите хотели по Северното Черноморие. Продават се хотели и по планинските курорти – Банско, Разлог, Пампорово.

Значителен е обаче и броят на хотелите, чиято продажба не е обявена официално, отбелязват от компанията.

Неофициално на пазара се предлагат и петзвездни действащи хотели за продажба. Те се намират както в туристически райони, така и в големи областни градове.

По последни данни на Националния статистически институт на територията на страната има 250 категоризирани с четири звезди хотели и 44 - с пет звезди. 25,51% от двете групи хотели се намират в област Бургас, 22,11% - в област Варна и 10,54% – в област Благоевград. 12,24% се намират в столицата, което в абсолютна стойност е 36 хотела.

Офертните пазарни цени започват от 400 хил. евро и достигат до над 10 млн. евро в зависимост от местоположението на хотела, големината, брой легла, състоянието, категорията, както и от данните за заетостта, оборотите, договори с туроператори и т.н.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама