Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Сгради и пътища с рекицлирани материали

Публикация 19 Apr, 2011 / дневник

   Във всички обществени поръчки за строителство на сгради или инфраструктура ще залегне изискване изпълнителят да използва и рециклирани материали. Това е записано в проекта за нов Закон за управление на отпадъците, разпространен за обществено обсъждане от екоминистерството.

Очаква се текстът да бъде приет окончателно до края на годината, а в наредбата към него ще бъдат определени и задължителни минимуми за рециклираните материали, обяви зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева пред "Дневник".

През 2020 г. 70% от строителните отпадъци в страната ще трябва да се рециклират, гласи още проектозаконът. Това е задължителна цел за всички държави в ЕС, записана в рамковата евродиректива за отпадъците, и трябва да бъде постигната поетапно. В някои европейски държави и сега отпадъците от сгради се използват в новото строителство. В Германия например тези материали достигат до около 80%.

Проектозаконът предвижда и затягане на контрола върху колективните организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки, стара техника и автомобили, гуми, масла, батерии и акумулатори. За да получат разрешение за такива дейности, те вече ще трябва предварително да декларират, че разполагат с техника, както и да внасят банкови гаранции. Гаранцията достига 1 млн. лв. за организациите за опаковки, стара техника и коли.

В следващите години на етапи трябва да бъде подобрено и разделното събиране в цветните контейнери. Законът предвижда и глоба от 300 до 2000 лв. за граждани, които не изхвърлят сепарирано боклука си.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама