Днес е : Вторник, 11 Август 2020

Абитуриенти от Математическата гимназия ще мерят сили в международен конкурс в Москва

Публикация 30 Apr, 2014 / akcent.bg

 

Фонд “Математика на бъдещето” към настоятелството на Математическа гимназия „Баба Тонка” - Русе подкрепи участието на екип от училището в международен конкурс в Москва. Учениците Атанас Стоянов и Васил Воденичаров от 12 г клас и техният ръководител Сюзан Феимова отпътуваха днес, 30 април, за руската столица. Там те ще се включат в международния кръг на конкурса „Математика и проектиране“.

До престижния турнир младите информатици и преподавателят им стигнаха в резултат на създаването на проекта „ARF 3D”, с който участваха в задочния кръг на конкурса. Учениците бяха допуснати и се включиха и в националния кръг, който се проведе на 15 февруари тази година в София.

„ARF 3D” е иновативна разработка, плод на задълбочена, старателна и продължителна работа на двамата автори и научния им ръководител. Това е мобилно приложение за телефони и таблети с операционна система Андроид. Рефератът, изготвен от учениците, е на много високо научно и технологично ниво и ясно демонстрира математическото моделиране на реални процеси.

На националния кръг учениците се представиха отлично и журито, в което участваха учени от Българската академия на науките, ги класира на първо място в направление „Математическо моделиране на реални процеси в природата и обществото”. Русенци бяха допуснати за участие в международния кръг, който ще се проведе от 1 до 5 май в Москва.

„Преподавам на Атанас и Васил от 9 клас и те с голямо желание работят в часовете по информатика. На извънкласните занимания с тях акцентирахме върху мобилното програмиране – създаване на приложения за мобилни устройства, и имаме успешни участия и в други състезания”, разказа Сюзан Феимова,  старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Баба Тонка”.

Най-успешният засега проект на екипа, наречен „приложение с добавена реалност”, дава възможност на всеки потребител на устройство с Андроид да види как биха се разположили желани от него мебели в конкретна стая от дома  или офиса още преди самата покупка. Разполагайки със снимка на мебелите, потребителят насочва мобилното устройство към пространството, където иска да ги постави, и приложението му позволява да види как реално би изглеждала обстановката след една такава покупка. „Използвали сме математически модели, за да успеем да визуализираме обекта”, обясни Сюзан Феимова.

Децата работят с голямо желание и последният вариант на приложението действително може реално да бъде ползван например при мебелни фирми, допълни преподавателката по информатика в Математическа гимназия „Баба Тонка”. „Проектът вече излиза от сферата на ученическите разработки, навлизайки на нивото на практиката”,  каза още г-жа Феимова.

 

Конкурсът, в който възпитаниците от русенската Математическа гимназия „Баба Тонка” и преподавателката им участват, е в рамките на Международния проект MITE (Methodology and Information Technologies in Education – Методика и информационни технологии в образованието. Партньори по проекта са Институт по математика и информатика при БАН, Висше училище по застраховане и финанси, Академия за социално управление - Москва и Факултет по педагогическо образование при Московския държавен университет "М. Ломоносов".

Фонд „Математика на бъдещето” е създаден през март 2013 година с решение на Управителния съвет на Училищното настоятелство към Математическа гимназия “Баба Тонка” –  Русе. Фондът  продължава и през 2014 г. реализирането на амбициозната си задача да набира и осигурява средства за възпитаниците на гимназията, с които те да могат да посещават важни и престижни математически състезания от национален и международен характер.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама