Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Скоростният път Русе- Шумен ще се изгражда с европари

Публикация 15 Apr, 2011 / akcent.bg

 

 

Правителството договори включването на автомагистрала "Хемус" и четири скоростни пътя в  разширената актуализирана Трансевропейска
пътна мрежа.

Това съобщиха министър – председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

С европейски средства ще се доизгради автомагистралата, свързваща София и Варна както и пътищата Русе - Шумен, Варна – Дуранкулак, Пловдив - Асеновград - Рудозем и Рила, е решението на Европейската комисия след приключилите технически преговори за актуализиране на трансевропейската пътна мрежа. По този начин правителството ще спести на българските данъкоплатци минимум 2 млрд. евро за подобряване на пътната инфраструктура на страната. До 30 юни тази година ще бъдат изработени окончателните карти и ще бъде взето политическо решение на ЕС за одобряването на разширената пътна мрежа.

„Това, което обещахме – с огромни усилия, особено за хората от Северна България и най-бедните райони – го изпълнихме”, коментира министър – председателят Бойко Борисов и добави, че това ще даде
тласък на икономически изостаналите райони да се развиват и да
привличат инвестиции.

Премиерът благодари на председателя на ЕК Барозу за отношението, което има към България и на полския премиер за оказваната подкрепа на страната ни. „Това, което те направиха за нас, се надявам успешно да защитим в следващия политически дебат”, допълни още Борисов.

В Брюксел правителството е представило и националния план с приоритетните за страната пътни
обекти, генерален транспортен план, транспортна стратегия,
проектите ни по "Дунавската стратегия" и Националната програма
за развитие.

„България вече има ясен приоритетен план. Приключиха неяснотите за финансирането и всички наши седем магистрали и четири скоростни пътя са част от трансевропейската пътна мрежа”, коментира от своя страна регионалният министър Росен Плевнелиев. По думите му няма по-голямо доказателство от това, че България вече не работи на парче, а планът за действие на правителството и приоритетите му, са част от европейските стратегии.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама