Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Фирмите да променят собствеността си след ревизия, предлага Дянков

Публикация 21 Nov, 2010 / akcent.bg

1,8 млр. лева са задълженията им към НАП

 

 

 1.8 млрд. лева са задълженията на фирми към Националната агенция по приходите НАП,  съобщи министър Дянков. Като възможно решение на проблема Министерството на финансите е предложило промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои да бъдат разгледани на второ четене в пленарна зала, съобщават от финансовото ведомство. Те предвиждат фирми да не могат да променят собствениците си, ако имат големи задължения. В срок от 60 дни НАП да прави анализ на задлъжнялостта на фирмата и ако тя е прекомерна, фирмата няма да може да променя собствеността си, поясни финансовият министър. Идеята е така да се предотврати практиката дружества с големи задължения да бъдат прехвърляни на социално слаби и неграмотни хора.

Преди да се криминализира умишленият фалит на фирми, трябва да се проучат и други възможни механизми за контрол, подчерта още Симеон Дянков. От няколко месеца се работи по проект на нормативен акт за публично-частното партньорство съвместно с МИЕТ и МОСВ, каза вицепремиерът в отговор на предложение на бизнеса от Карлово. Той изрази надежда проектозаконът да бъде готов в началото на следващата година.

Само през тази година са изчистени 1.360 млрд. лева задължения по централния бюджет, натрупани в предходни години. Според него обаче това не е повлияло върху равнището на междуфирмената задлъжнялост и тя остава висока.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама