Четвъртък, 29 Февруари 2024

Фирмите да променят собствеността си след ревизия, предлага Дянков

Фирмите да променят собствеността си след ревизия, предлага Дянков
Публикация   15:04     21 Ноемв, 2010 /     akcent.bg   /     756

1,8 млр. лева са задълженията им към НАП

 

 

 1.8 млрд. лева са задълженията на фирми към Националната агенция по приходите НАП,  съобщи министър Дянков. Като възможно решение на проблема Министерството на финансите е предложило промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои да бъдат разгледани на второ четене в пленарна зала, съобщават от финансовото ведомство. Те предвиждат фирми да не могат да променят собствениците си, ако имат големи задължения. В срок от 60 дни НАП да прави анализ на задлъжнялостта на фирмата и ако тя е прекомерна, фирмата няма да може да променя собствеността си, поясни финансовият министър. Идеята е така да се предотврати практиката дружества с големи задължения да бъдат прехвърляни на социално слаби и неграмотни хора.

Преди да се криминализира умишленият фалит на фирми, трябва да се проучат и други възможни механизми за контрол, подчерта още Симеон Дянков. От няколко месеца се работи по проект на нормативен акт за публично-частното партньорство съвместно с МИЕТ и МОСВ, каза вицепремиерът в отговор на предложение на бизнеса от Карлово. Той изрази надежда проектозаконът да бъде готов в началото на следващата година.

Само през тази година са изчистени 1.360 млрд. лева задължения по централния бюджет, натрупани в предходни години. Според него обаче това не е повлияло върху равнището на междуфирмената задлъжнялост и тя остава висока.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още