Без русенско участие на фестивала в Пловдив

Без русенско участие на фестивала в Пловдив
Публикация   20 Ноемв, 2010   /     akcent.bg   /     1199

Младо вино се лее в Стария град в рамките на „Дефиле на младото вино”   Русенските винопроизводители няма да участват участват  във второто издание на националния фестивал “Дефиле на младото вино” в Пловдив. Собствениците и мениджърите на „Винпром- Русе”, на „Райнов и синове”, на „винарска къща „Левента”, както и Две могилския винпром ще пропуснат показните мероприятия на този етап.

Събитието ще се проведе на 27 и 28 ноември в Стария град с участието  на 20 изби от различни лозарски региони. Там ще представят новата си продукция от реколта 2010 г.
В уникалната атмосфера на възрожденските къщи гостите ще имат възможност да дегустират млади български вина. Гласувайки с анкетни карти, те ще определят най-хубавото младо вино в три категории - червено, бяло и розе. Паралелно с избора на посетителите Европейският рицарски орден на виното- Консулат България ще проведе дегустационен конкурс. Професионална комисия с председател инж. Неда Проданова ще отличи фаворитите в съответните категории вина със  “Златен рицарски граал” и “Сребърен рицарски граал”.
Фестивалът е в духа на старата френска традиция за дегустация на младото вино “Божоле нуво”.    

   Инициативата принадлежи на сдружение Алианс франсез - Пловдив, което през 2008 г. организира в Стария град първия празник  “Шансон и младо вино”. Приемник на идеята е Съветът по туризъм в Пловдив.  Организатори на предстоящото “Дефиле на младото вино” са Съвет по туризъм- Пловдив, Община Пловдив, Национална лозаро-винарска камара.
Миналата година  журито не отреди златни отличия, тъй като нито едно вино не получи минималните 85 точки за високия приз. Сребърен рицарски граал за младо бяло вино грабна еликсирът “Шардоне Барел Ферментед” на шато “Копса”. Мерлото на вила “Юстина” получи приза за най-добро младо червено вино на Европейския рицарски орден на виното-Консулат България. Червено вино “Джуниър” на винарската изба “Катаржина Естейт” бе фаворитът на публиката.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha