Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Винпром- Русе спира благотворителността си за града

Публикация 04 Apr, 2011 / Румен НИКОЛАЕВ

Просто няма как- данъците скачат в пъти, бизнесклиматът се влошава, коментира ситуацията Наталия Къснеделчева         „Винпром-Русе” ЕООД ще преустанови да подкрепя различни инициативи на местно ниво. Това заяви категорично управителят му Наталия Къснеделчева. Една единствена причина затова са новите „данък сгради” и „такса битови отпадъци”. Шоковото увеличение на първия местен налог е с 532 процента, а на втория- с 409 на сто. Парите, които трябва да се плащат, не са аргументирани по-никакъв начин  с практически доводи, освен на хартия, без да се отчита финансовото състояние на данъкоплатците, коментира стресиращата ситуация Къснеделчева.

      В писмо до председателя на Об. съвет, до кмета на града и до областния управител се разглежда ситуацията в детайли. Винпром- Русе по никакъв начин не е променил ситуацията спрямо предходната година- контейнерите, които ползва, са същия брой. Дори нещо повече- заради неблагоприятния бизнесклимат е намалено производството, а оттам и изхвърляните отпадъци, се казва в документа. Вместо да има пари за ремонт и реновиране на сградите, то сега парите за тази цел ще трябва да бъда занулени. В зимните месеци снегопочистването от портала на завода до бул. „Трети март” се извършва за сметка на фирмата. Освен това събирането и извозването на сметта на територията на предприятието също е за собствена сметка, като освен това се закупува и винетка, за да може да се извозва до сметището.

Всичко това няма логично обяснение с новите неразумно и дори непосилно високи налози.

Икономическата обстановка и финансовите резултати също не предполагат подобни действия- производството и продажбите за миналата година спрямо 2009 г. са намалени с около и над 15 на сто. Положението през тази година също се очертава критично.

      Реакцията на ГЕРБ след писмо на областния управител до председателя на Об. съвет е ясна- да се потърси решение на проблема. Той не закъсня- последва пресконференция, на която доц. Пенчев обяви предложения, които ще бъдат внесени на предстоящата сесия на Об. съвет- при плащане на тези налози до края на юни те да бъдат редуцирани с 80 на сто, а ако това стане до края на септември- с 50 на сто.

   Ако проследим всичко, което се случва, то няма нищо изненадващо и сега, просто се следва политиката "проба- грешка", коментираха данъчните промени и други потърпевши бизнемени. При един от най-големите инвеститори в града за 2010 г. първоначално данъчният налог е бил една цифра, която след възражения е била намалена с повече от 60 процента.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама