Днес е : Сряда, 21 Октомври 2020

Областна администрация- Русе подкрепя Стария бряст в Сливен в конкурса

Публикация 18 Feb, 2014 / akcent.bg

Акцент.БГ първи призова русенци за гласуват за "Европейско дърво на годината"

 

 

На сайта на Областна администрация – Русе, www.ruse.bg, е публикуван банер за гласуване в конкурса „Европейско дърво на годината 2014”. Всеки желаещ може да да се включи, като подкрепи единствения български участник - Стария бряст в Сливен. Дървото е на повече от 1100 години и е най-разпознаваемият символ на града. Състезава се с дървета от девет европейски държави, но основен конкурент е унгарска дива круша, която е на 280 години. Надпреварата е изключително оспорвана и към момента Старият бряст има над 43 000 гласа, а унгарското дърво е с повече от 31 000 гласа.

            Старият бряст в гр. Сливен е природен феномен – полски бряст на възраст над 1100 години, остатък от Великата Българска гора (Silva Magna Bulgarica), която се простирала от Родопите до Черно море. Дървото притежава внушителни размери - 10 м. височина и обиколка 5,65 м. Вековното дърво е един от общоприетите символи на стародавния град под Сините камъни. Повече от хиляда години живата му тъкан е свидетел на времето, а корените му са вплетени в съдбата на българската земя.

Гласуването в конкурса „Европейско дърво на годината 2014” продължава до 28.02.2014 г. като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит за гражданите. Награждаването ще бъде на церемония на 19 март 2014 г. в Брюксел. Желаещите могат да подкрепят българския участник на следния линк: http://www.treeoftheyear.org/index/vote/?act=form&tree_id=15&lang=bg&iframe=1, като след това гласът трябва да се потвърди чрез писмото, което се получава на електронната поща. 

Може да се гласува и с пощата, която Facebook автоматично генерира на всеки свой потребител. Всеки може да я види в профила си, в графа „За мен“ - Контакти. След като се гласува, в кутията със съобщения се появява писмо в папка „Други“, което трябва да се отвори в пълен размер, за да се появи линка за потвърждение на гласа.

 

Няма как да не се отбележи, ке www.akcent.bg първи в Русе откликна на инициативата за подкрепа на сливенския бряст, за което получи и доста похвали от признателните организатори.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама