Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Днес подписват стандарта за хляба

Публикация 01 Apr, 2011 / aktualno.com

От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите

 

Днес трябва да бъде подписан новият стандарт за качество на хляба. Той ще засяга трите вида хляб - бял, Добруджа и типов. Хлябът по стандарт ще е с годност до 48 часа, каза за Дарик директорът на дирекция „Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински. По думите му цената на хляба по стандарт не би трябвало да е по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа.

Хлябът по стандарт за качество ще се прави само от брашно, мая, вода и сол, обясни д-р Любомир Кулински.

„По стандарт хлябът сме го разписали да е в един доста тесни рамки, като сме се стремили максимално да се доближаваме в рецептурата, доколкото е възможно, до старите, някои от които и сега действащи стандарти. Имам предвид българският държавен стандарт, макар че този хляб няма да е точно хлябът тип български държавен стандарт по много причини.

Основно ще се слага брашно, мая, вода и сол. Има години, в които качеството на зърното, респективно на брашното, не е достатъчно високо, тогава ще позволим да се влагат няколко вещества, но те са от органичен произход, основно витамин C, оцетна или лимонена киселина, които в крайния продукт, тоест в опечения хляб по стандарт няма да се откриват лабораторно”, уточни той.

От 500 до 10 000 лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб по български държавен стандарт.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама