Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Трайков се подготвя с нова информация за дискусията за горивата утре

Публикация 31 Mar, 2011 / akcent.bg

Икономическата комисия към Парламента привиква производители и търговци на горива да покажат ценоообразуване


 

Министърът на икономиката Трайчо Трайков е поискал информация от Агенция "Митници" за всички лицензирани складове за горива с техния капацитет и собственици, както и справка за платения акциз и количествата внесени горива.

Трайков е провел срещна днес със зам.-директора на агенция "Митници" Борислав Борисов в Министерството на икономиката, където са дискутирали актуалното състояние на пазара на горива у нас, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Формулата за продажната цена на горивата се основава не толкова на производствените разходи, а е сравнена с разходите за алтернативния внос, заяви вчера Трайков. По думите му, това означава, че цената за вътрешния пазар е съобразена с цената, по която може да се направи алтернативен внос. 
Първоначалната ми оценка си остава - най-добрият начин българските потребители да получават горива на възможно най-ниските цени е прозрачност на пазара и свободна конкуренция, отсъствие на картелни споразумения или друг вид договорки, което аз не се наемам да давам оценка има или няма, обясни още министърът.

Заради съмнения за картелни споразумения вносители и търговци на горива ще отчетат как определят цените на заседание на парламентарната икономическа комисия в петък, 1 април.
"Има съмнения за картели, защото цените се различават само с няколко стотинки. Затова на заседанието на икономическата комисия вносители и търговци са поканени да обяснят на какви цени внасят горива, какви разходи слагат и каква крайна цена поставят", каза вчера зам.-шефът на комисията по бюджет и финанси Валентин Николов, който е и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

 

Утре парламентарната икономическа комисия очаква всички производители и търговци на едно на горива да представят своите разчети за ценообразуването на бензин, дизел и биодизел.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама