Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Сериозни нарушения на Закона за лечебните растения установиха експертите на РИОСВ-Русе

Публикация 29 Mar, 2011 / akcent.bg

 

   Сериозни нарушения на Закона за лечебните растения установиха експерти на РИОСВ-Русе при проверка вчера. Тя е извършена по подаден сигнал от граждани за добиване на лечебни растения на територията на община Тутракан. Сигналът е основателен. Билкосъбирачи са добивали корени от черен оман в местност, без да притежават необходимите позволителни за ползване, издадени от общината или съответното Горско стопанство. Неправомерно са добити около три чувала от лечебното растение.

   При проверка на билкозаготвителен пункт в рамките на същия ден е констатирано изкупуване на корени от медицинска ружа. Лечебното растение попада под специален режим на опазване и ползване. Тази година в заповедта на Министъра на околната среда и водите за  лечебната ружа е заложена категорична забрана. Това се прави с цел опазване на находищата и съхраняване на естествените й ресурси.

На виновните лица са съставени актове за установяване на административни нарушения. Законът за лечебните растения предвижда глоби до 5000 лева за добиване на билки без позволителни за ползване и до 3000 за изкупуване на лечебни растения под специален режим на опазване и ползване.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама