Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Промяна в политиката

Публикация 18 Nov, 2010 / Блогът за икономика- Георги АнгеловМного страни не искаха да се дават пари на Гърция и се съгласиха неохотно на спасяване. Кредити бяха отпуснати на Гърция само след като тя самата помоли за това и се съгласи на тежки условия, вкл. и МВФ да участва.

При Ирландия се действа много по-различно – самата Ирландия не е свършила парите (има десетки милиарди в брой), нито иска да я спасяват (засега). Обаче, останалите страни от ЕС й оказват натиск да вземе кредит от спасителния фонд на ЕС. Смятат, че като действат превантивно ще намалят риска пазарите да се запитат дали и други страни от ЕС нямат проблеми.

Поне два проблема:

Понеже не Ирландия е поискала спасяването, нито е пред скорошен и неминуем фалит, тя е в по-силна позиция от Гърция. Трудно ще й бъдат наложени тежки условия, след като насила я карат да вземе кредит.

И след спасяването на Гърция се смяташе, че това ще спре "заразата" и ще предпази останалите страни. Не стана. Те трябва да се стегнат фискално, а не да разчитат, че спасявайки поредната малка страна ще заслепят пазара да не поглежда към големите.


Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама