От първи април ще имаме български държавен стандарт за трите вида хляб - бял, Добруджа и типов, като той ще е с годност до 36 часа.
Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от БНТ.
По думите на Войнов цената на хляба по БДС не би трябвало да е много по-висока от тази на останалия хляб в търговската мрежа.
От 500 до 10 хиляди лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб по български държавен стандарт, заяви още той.
С въвеждането на Български държавен стандарт властите се надяват да се подобри вкусът и качеството на хляба, а потребителят - да купува хляба от едно време. Хлябът ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В него няма да се влагат консерванти, подобрители и други примеси.
Земеделският министър Мирослав Найденов неколкократно заявява, че бълтарите ядат най-некачествения хляб в Европа.
"Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество", коментира той.
Затова и след създаването на Агенция по безопасност на храните в началото на февруари бяха стартирани проверки в хлебозаводи в цялата страна.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай