Вторник, 28 Май 2024

Ако не плати, държавата губи дела си в Е.ОН

Публикация   16:37     02 Март, 2011 /     aktualno.com   /     449

Е.ОН иска увеличение на цената на тока с 14,3 процента от 1 юли

Държавата може да изгуби значителна част от 33-процентния си дял в енергото на Североизточна България Е.ОН. Причината е, че едноименният германски мажоритарен собственик иска да вдигне капитала на дружеството заради натрупана за миналата година загуба от 21 млн. лв., предаде АСН.

Според официалната позиция на ЕРП-то, негативният резултат е отчетен заради отказа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да повиши цените на тока с поисканите от Е.ОН проценти.

През миналата година ДКЕВР реши да вдигне цените, по които ЕРП-тата купуват тока от НЕК, но разрешеното за Е.ОН поскъпване за потребителите беше само с около 1%. Заради това дружеството излязло на загуба и единственият начин да стабилизира лошото си финансово състояние било да вдигне капитала си. При това положение обаче държавата ще загуби голяма част от дела си в компанията или трябва да извади пари, за да участва и тя в увеличението на капитала и да запази дела си. Така на практика дружеството иска държавата да си плати за това, че токът не поскъпна с исканите от Е.ОН проценти.

От Е.ОН отказват да съобщят какво увеличение планират с отговора, че това зависи от бъдещата стратегия на ДКЕВР, от една страна, и на акционерите в "Е.ОН България" - от друга. Така германците се опитват да извиват ръцете на правителството, от което искат да получат по-високи цени за продажба на тока, коментират експерти.

Държавата е пред дилемата дали да осигури средства, или пък да не дава пари, но да намали участието си в ЕРП-то, коментира сложната ситуация министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той съобщи, че ще разговаря с министъра на финансите Симеон Дянков за възможностите за участие на държавата в увеличението на капитала на "Е.ОН България".

Ако обаче се окаже, че държавата няма пари за финансиране на такава операция, увеличението на капитала на варненското енерго ще бъде за сметка на намаляване на акциите на държавата. Ако делът на държавата в "Е.ОН България", падне ще се намалят и възможностите за получаване на добра цена при евентуалната му приватизация чрез фондовата борса.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha