Понеделник, 2 Октомври 2023

Предлагат ново звено да следи веригата производител - преработвател - търговец

Предлагат ново звено да следи веригата производител - преработвател - търговец
Публикация   16:36     01 Март, 2011 /     Investor.bg   /     350

Кабинетът ще обсъжда пакет от мерки за наблюдаване на цените на храните, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

Регламентирането на отношенията производител на храни - преработвател - търговец ще обсъжда кабинетът утре, най-вероятно на оперативно заседание, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Искаме да има проследяемост по цялата верига. Разговарях с премиера Бойко Борисов и може би утре на Министерски съвет ще обсъдим пакет от мерки за наблюдаване на цените. Там, където има отклонения, е възможно да има санкции“, заяви Найденов.

И производителите на храни, и преработвателите искат ясни правила. Добре е да има някакво звено за този мониторинг, каквато е например практиката във Франция, допълни той. 

Ясно е, че скокът на цените на храните е световна тенденция. При формирането на тези цени влияят много фактори – например цената на петрола. Това не се случва само в България, допълни министърът.

„Възможно е някой в мътна вода да лови риба и да има спекула. Наскоро излезе социологическо изследване, според което за 80% от българите вдигането на цените на храните е най-лошото, което им се случва“, мотивира предложението си той.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha