Четвъртък, 28 Септември 2023

Маркирано гориво в резервоари на леки автомобили разкриха при митнически проверки в Русе

Маркирано гориво в резервоари на леки автомобили разкриха при митнически проверки в Русе
Публикация   16:31     24 Фев, 2011 /     akcent.bg   /     689

 

       През последните два дни в град Русе се провеждат масирани проверки на горивата, съдържащи се в в резервоари на автомобили. Целта на митническите органи е да се установи дали това гориво съдържа маркер, което е от значение за облагането с акциз.
Към момeнта са установени три случая на нарушения, по които предстои налагане на административни наказания. Такива проблеми могат да бъдат избегнати, ако не се извършва зареждане с горива от съмнителни източници без документи.
      Маркираните горива ползват намалена акцизна ставка в размер на 50 лв. за 1000 литра, вместо 615 лева , каквато е ставката за газьола. Горивата, оцветени в синьо, са предназначени за корабно зареждане, а тези в червено – за работа в инсталации за отопление. Забранено е маркирани газьол независимо от концентрацията или комбинацията на маркиращите вещества да се съдържа в резервоара за гориво на моторни превозни средства, съгласно Закона за акцизите и данъчните складове. Тази забрана се отнася и до резервоари на станции за зареждане с горива, както и помпи за зареждане на моторни превозни средства.
        От Митница Русе предупреждават, че нарушителите се наказват с глоба в размер от 100 до 500 лв.- за физическите лица, и с имуществена санкция в размер от5000 до10 000 лв.- за юридическите лица и едноличните търговци. При повторно нарушение глобата е в размер от 200 до 1000 лв., а имуществената санкция - от 10 000 до 50 000 лв.

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha