Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

Еврозоната отчита по-слаб икономически разтеж

Публикация 14 Nov, 2010 / Forex

Индустриалното производство бележи неочакван спадИкономиката на 16-те страни от еврозоната е нараснала с 0,4% през третото тримесечие в сравнение с предходните три месеца на годината, показаха предварителни данни на Евростат.
Това е наполовина в сравнение с отбелязания през второто тримесечие ръст на общия брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната от 1% на тримесечна база.
С 0,4% е нараснал и БВП на 27-те страни от Европейския съюз. В сравнение с третото тримесечие на миналата година икономиката на еврозоната се е разраснала с 1,9%, а тази на ЕС – с 2,1 на сто.
Пазарните анализатори очакваха БВП на еврозоната да се повиши малко повече - с 0,5% на тримесечна база. По-рано днес стана ясно, че икономиките на Германия, Франция и Италия са намалили повече от очакваното темповете си на растеж през третото тримесечие.
През второто тримесечие еврозоната постигна ръст от 1% на тримесечна и 1,9% на годишна база, докато за ЕС увеличението бе в размер на 1% на тримесечна и 2% на годишна база.
Тъй като последните данни на Евростат за БВП са предварителни, от тях не става ясно кои сектори са били двигатели на икономическия растеж през миналото тримесечие. В първоначалните оценки освен това не са включени данни от всички европейски страни.

Вече излязоха и данните за индустриалното производство на ЕС и 16-те страни от еврозоната, което отчита неочакван спад съответно 0,5% и 0,9% на месечна база.
През последните 12 месеца индустрията в ЕС се е разраснала с 5,8%, а тази в еврозоната – с 5,2 на сто. Гърция, Португалия и Испания са единствените страни от ЕС, където производството на фабриките, компаниите за комунални услуги и мините остава под миналогодишните си нива.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама