Днес е : Петък, 13 Декември 2019

ЕС дава €363 млн. лв. на Румъния за трети мост над Дунав край Браила

Публикация 03 Sep, 2019 / akcent.bg

Той ще е с дължина от близо 2 км

    Европейската комисия одобри финансиране в размер на 363 милиона евро за изграждане на 3-ти мост между Влахия и Добруджа, при Браила.
     Изграждането на новия мост е започнало още през миналата година, но експертите посочват, че румънското правителството не е предприело всички необходими мерки, за да продължи строителството - като отчуждаване на терени и преместване на електропреносната мрежа, пише изданието Business-review.eu.

     Мостът с обща дължина почти 2 километра ще бъде изграден от консорциум, воден от италианската група Astaldi. Проектът се финансира чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).
 
     „Този проект ще подобри качеството на живот в региона - с по-кратки и по-безопасни пътувания. Чрез улесняването на връзките с Молдова и Украйна, той ще спомогне и за укрепване на отношенията на ЕС със съседите му “, заяви еврокомисарят Йоханес Хан, цитиран в прессъобщение.

   В момента Румъния има два моста (Фетести-Чернавода и Гюргени-Ваду Оии), свързващи южната част на страната - Влахия с Добруджа. Но северната част на Добруджа няма лесен достъп до останалата част от страната, особено до двете съседни големи пристанища на река Дунав - Браила и Галати.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама