Днес е : Петък, 13 Декември 2019

Бум на случаите на изгаряния, приети в УМБАЛ „Медика Русе“

Публикация 01 Sep, 2019 / akcent.bg

   По-голямата част от легловата база на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Медика Русе“ е заета от пациенти с изгаряния, получени през последните дни. Само за събота /31.08.2019 г. / в отделението са приети 4 пациента с изгаряния. Освен тях, през последните 10-тина дни са постъпили пострадали от  3 групови битови инцидента, получени след избухване на газови бутилки и газови горелки от областите: Велико Търново, Габрово и Разград. Също така при битови инциденти са пострадали пациенти и от гр. Русе и околните места.

 Всички изгаряния са обширни и дълбоки, като обхващат голяма част от тялото на пациентите. Травмата се усложнява допълнително от инхалацията на пушек и газове. Пострадалите са преминали няколко оперативни интервенции, като са отстранени изгорелите тъкани и раните са покрити с кожна пластика. 2/3 от пациентите са интубирани и на командно дишане, поради усложнението – инхалация на пушечни газове. Почти всички пациенти се лекуват в реанимационно отделение, като изискват специфични грижи. Успоредно с тях в отделението се лекуват и няколко пострадали деца от битови инциденти – заливане с гореща вода и кафе, по невнимание.

Отделение по пластично – възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „Медика Русе“ е оборудвано с необходимата апаратура и инструментариум за лечение на пациенти от обема на пластичната хирургия. То има готовност, добре обучен екип, леглова база и може спокойно да отговори за нуждите в Североизточна България  за лечение на пациенти от неговия профил. В последната година и половина, с привличането на проф. Огнян Хаджийски в лечебното заведение,  обема на работа видимо се увеличава, както с лечението на изгаряния, така и на различни травматични поражения, заболявания в областта на реконструктивната хирургия и различни естетични процедури.

   Специалистите отново афишират за внимателно боравене със запалими устройства, особено с газовите уреди, както и извършване на периодични профилактики!

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама