Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Чешкият милиардер Петр Келнер "остава сам в надпреварата за Би Ти Ви"

Публикация 14 Aug, 2019 / akcent.bg

   Чешкият милиардер Петр Келнер остава единственият кандидат в надпреварата за купуването на медийната група Central European Enterprise Media (CME), част от която са българските телевизионни канали на Би Ти Ви и спортният "Ринг", съобщава словашкият всекидневник "Хосподарске новини".

   Досега интерес към групата, която притежава канали в пет европейски държави, предявяваше и американската медийна компания "Дискавъри", но според изданието той вече не е актуален.

   Инвестиционната фонд на Петр Келнер PPF и "Дискавъри" са били финалните претенденти за покупката, след като през март 2019 г. СМЕ обяви цялостен преглед на инвестициите си в района, включващ от продажба на част от активите до отказ да предприема каквото и да е.

   В България Келнер вече притежава телекомуникационната компания "Теленор България", но не успя да спечели битката за покупката на "Нова броудкастинг груп", тъй като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката с Модърн таймс груп и шведската компания продаде активите си в България активите си на Кирил и Георги Сомусчиеми.

  В България медийната група СМЕ притежава каналите bTV, bTV CInema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има осем канала с името Nova (през 2002-2004 те бяха собственост на PPF), в Румъния - седем с името PRO, още четири в Словакия и пет в Словения.

   Словашкото издание припомня още, че Келнер вече е притежавал чешката телевизия Nova в периода от 2002 до 2004 г., но след това я продава на CME, чийто мажоритарен собственик е американската At&T.

   Засега нито от СМЕ, нито от Markiza са отговорили за запитвания на "Хосподарске товини", а говорителката на PPF е отвърнала, че не коментират пазарни спекулации.

   Интересът в Словакия към намеренията на Келнер е заради най-голямата местна телевизия Markiza и как евентуалното ѝ придобиване чрез купуването на СМЕ би се свързало с присъствието на най-богатия чех в страната. Преди месец изданието Denník N написа, че чрез Markiza той чувствително би увеличил влиянието си, защото по-добре ще рекламира своите компании, включително телекома O2 и кредитната Home Credit Slovakia. В Словакия Келнер има влияние в Skytoll (система за тол такси) и контролира Škoda Transportation - най-големият доставчик на влакове, трамваи и други средства за обществения транспорт, цшншро още и Slovak spectator.

   "Хосподарске новини" твърди, че решението за съдбата на СМЕ е трябвало да се вземе в началото на август, но е отложено с месец. "В случаите с чешкия и словашкия пазари това би било поредното потвърждение на тенденцията, че чуждестранните собственици си тръгват от тези страни и активите остават в ръцете на местни инвестиционни групи", коментира Мартина Войтеховска, главен редактор на портала MediaGuru.

   Изданието обръща внимание и на нещо друго - че чехът може би не се интересува от цялата група СМЕ, а само от отделни нейни компоненти. Denník N, например, писа през юли, че дори да се стигне до промяна на собственика на Markiza, това не е задължително край и на отношенията със СМЕ - компанията може да остане като доставчик на филми, защото ги купува при изгодни условия поради връзката си с групата WarnerMedia.

Коментари

Реклама

Реклама