Днес е : Събота, 7 Декември 2019

Наредбата за касовите апарати е прибързана според търговците на горива

Публикация 13 Aug, 2019 / akcent.bg

   Наредбата за касовите апарати е приета прибързано. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

  Според него документът е насочен само към търговците на горива и нарушава европейските изисквания.

 Собствениците на бензиностанциите на бензиностанции изпратиха писмо до ЕК, в което се противопоставят на новите изисквания за касовите бележки, които въведе правителството. Те са обезпокоени от изписването на цената, на която бензиностанцията е купила горивото от производителя. Браншът обаче така и не е успял да намери начин да обсъди този факт с министъра на финансите и с министър-председателя.

   Според Делчев, ако цените на покупката на едро на горивата се знаят, могат да се правят ценови споразумения. Това обаче противоречи на европейските правила за конкуренцията.

   Той подчерта, че обнародването на текущи цени е било забранено и от българското законодателство през 2012 г. По негови думи обявяването им е възможно само ако цените имат исторически характер или показват обобщена картина на пазара.

   "Обявяването на цените на едро не означава, че клиентът ще получи представа за печалбата на търговците на горивата. Бензиностанциите работят с различни партиди горива, купени на различни цени", обясни Делчев. Той увери, че интересите на потребителите са защитени, защото търговията на дребно на българския пазар е силно конкурентна заради големият брой бензиностанции. Според него е възможно новите изисквания да доведат до изравняване на крайните цени.

  Търговците се надяват, че изискването за оповестяване на покупните цени на горивата в касовите бонове ще бъде отменено.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама