Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Оптимистите спят по-добре от песимистите

Публикация 11 Aug, 2019 / akcent.bg

 
  Ако сте сред хората, които смятат чашата за наполовина празна, вероятно и не спите добре, пише в. "Дейли стар", цитиран от Дарик, позовавайки се на американско изследване.

  Проучването на специалисти от университета на Илинойс, обхванало над 3500 души на възраст между 32 и 51 години, показва, че хората с позитивна нагласа се радват на по-качествен сън през нощта.

  За целите на изследването участниците първо са били преценени като оптимисти или песимисти, след което е проучено и качеството на съня им.

  Специалистите са установили, че хората с позитивна нагласа е по-вероятно да си набавят между шест и девет часа сън през нощта. Оптимистите освен това по-рядко проявяват признаци на безсъние и по-рядко се чувстват изморени през деня.
   Учените не могат да посочат точната причина, поради която оптимистите спят по-добре. Сред възможните обяснения е, че те се справят по-успешно със стреса, който се явява потискащ съня фактор. Същевременно песимистите могат да прекарат часове, мятайки се будни в леглото заради стресови събития.

Коментари

Реклама

Реклама