Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Шефът на шоуто влиза в политиката - простаците имат право на представителство

Публикация 09 Aug, 2019 / akcent.bg

   Кратко и ясно. Най-вече - вярно. Има две новини - добра и лоша.

   Добрата новина е, че шефът на шоуто влиза в политиката. В една демокрация - дори и фасадна - представителството е най-важният процес. Ако в страната има определен брой простаци - те имат право на политическо представителство. Те трябва да бъдат представлявани - за предпочитане чрез различни и конкуриращи се просташки политически платформи. Груби, грозни, ниско интелигентни, примитивно манипулативни. Нека най-добрият спечели. След него вторият, третият и ... т.н.

   Лошата новина е, че освен процес на представителство - "отдолу нагоре", политиката е и процес на формиране и структуриране на обществената публичност от страна на политическите институции - партийни и държавни - "отгоре надолу". Колкото по-просташки политически платформи успяват, толкова по-силен е процесът на систематично по-нататъшно опростачване на гласоподавателите чрез институциите, превръщането им в озлобено стадо, готово да тръгне да прегризва нечии гърла на "врагове" и/или просто на хора с по-различен манталитет. В определен момент процесът става необратим, с което се слага край и на самата демокрация - дори само фасадна. Защото един от основните критерии за демократично управление е винаги наличната възможност за обратимост на настоящето управление и резултатите от него чрез свободно (информирано) упражняване волята на гражданите.

   И още една новина - който както ще да я определя, дали добра или лоша. Шоуто продължава - в кабеларка, която ще се бори за много широка гледаемост. Няма да се учудя, ако я достигне.

   Коментарът е публикуван в личния Facebook профил на политолога Огнян Минчев

Коментари

Ангелов  
10:29:17 / 2019-08-10

От много странен джинс сме ние българите.Авторът на мижавата статийка политоподлогът О.М.притеснен да не го забрави публиката,по чист демагогски приом,взема страна по нещо което още не е "родено" имам предвид замисъла на Сл. Трифонов!Пряко телесната маса на индивида, който е в състояние да се завърти като пумпал няколко пъти и да спре на 180 градуса,не се отдава на всеки нормален човек.Оказа се,че О.М.не е широко просветен в направлението в което се "труди". Хумористът,сатерикът,клоунът Владимир Зеленски,днес е президент на Украйна.Един друг,"капацитет"-пенкилер Л.Д.СИН,беше се изцепил преди месец,че сатирата не може да върви ръка за ръка с политиката.Ето такива "интелигенти", облъчват народа ни със собствените си прозрения.

Свързани новини

Реклама

Реклама