Днес е : Петък, 13 Декември 2019

Проф. Александър Маринов: Според специалисти Африканската чума у нас е целенасочена диверсия

Публикация 27 Jul, 2019 / akcent.bg

Заразата създава екологична катастрофа, а държавата дори не дава обяснение за начина, по който смята да реши проблема, заяви политологът

   Африканската чума у нас създава екологична катастрофа и води до ликвидиране на производството на свинско месо в България. Това каза за предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов.

   Той обясни, че неофициално се разпространяват мнения на специалисти, че става въпрос за целенасочена диверсия и допълни като аргумент, че засегнати от болестта области се намират далеч от р. Дунав.

   „Появата на такава зараза в малки частни полулегални стопанства може да бъде някак си обяснена. Но отново задавам въпроса, той е и реторичен, как заразата е влязла, днес вече има и информация в трети голям свинекомплекс. Как се е случило това? Държавата не дава обяснение. Държавата дори не дава обяснение за начина, по който смята да се реши проблемът. Уверява ни, че няма никакъв проблем със загробването, тоест със закопаването в земята. Чухме и други версии и то на хора, които са доста солидни авторитети в тази област“, допълни професорът.

Той допълни, че е работа на държавата да обясни, как се е появила заразата в затворените стопанства при най-висок биологичен контрол.

   Според него собствениците на фермите са жертви.

   Проф. Маринов обясни, че през последните няколко десетки години подобни диверсии са правени от службите на едни държави срещу други.

    Случилото се в последните дни е смъртен акт за „Обединени патриоти“, коментира още проф. Александър Маринов.

   Той обясни, че в други държави е необходимо да е ясно, коя е управляващата коалиция, но у нас е възможно народните представители да изкарат цял мандат, без това да се разбере.

   „Ако в парламента има 121 души, които искат да си изкарат 4-годишния мандат, без да се съобразяват с никакви политически и морални критерии, те ще го направят. Само ако някой ги подпъне отвън или други обстоятелства се случат, тогава може да падне парламентът. И вече никой не си играе с такива глезотии, с извинение, с кавички казвам, да има някаква яснота и политическа последователност“, допълни проф. Маринов.

   Той каза още, че правителството може да падне само, ако се случи нещо, което да го стресне и припомни, че в последните няколко Народни събрания не са изкарвали пълен мандат, но не заради сериозни събития като фалита на КТБ. Според него управляващите искат да задържат властта заради сделката с изтребителите и избора на главен прокурор.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама