Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Африканска чума по свинете в Николово

Публикация 20 Jul, 2019 / akcent.bg

Огнище на африканска чума по свинете е констатирана в свинекомплекса в село Николово, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. От там уточниха, че са били взети проби, които са потвърдили наличие вируса.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база риск, свързан с епизоотичната обстановка с АЧС (Част I), съгласно Приложение към Решение за изменение на Комисията (ЕС) 2014/709.

Положителните за наличието на вируса на АЧС проби, са получени в рамките на провеждан засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 броя свине от различна възрастова категория.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе вече е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване. 

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на наредбите  за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

В 10 км надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, както и обекти – тип „лично стопанство“. Пред Акцент бг управителят на комплекса в Юделник, където се отглеждат 16 000 прасета заяви, че се намира в пълна безизходица. Наложената възбрана не позволява да бъдат транспортирани живи животни, а в комплекса липсва кланица. 

От БАБХ съобщиха още, че се забранява  търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона. ОДБХ-Русе ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места, както и ще се вземат проби за вирусологично изследване с цел гарантиране откриването на заболяването Африканска чума по свинете. От там допълниха, че ще се следи и за нерегламентирани придвижвания и/или търговия на домашни свине. При установяване на такива, на превозвачите и/или на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение, а транспортираните животни ще бъдат незабавно и хуманно умъртвени.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама