Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Бяла очаква еврофинансиране за ремонта на моста на Колю Фичето

Публикация 19 Jul, 2019 / akcent.bg

   Община Бяла ще кандидатства с проект за европейско финансиране, с което да се ремонтира мостът на Колю Фичето край града. Това съобщи кметът на Бяла Димитър Славов.

   Според извършено преди време обследване става ясно, че основите на 152-годишното съоръжение са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните. Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече.
Кметът обясни, че е изготвен идеен проект, с който освен ремонт на моста е включено и изграждането на допълнителна инфраструктура - паркинг, информационен център, обръщало за автобуси, малък музей на Фичето.

   От Националния институт за недвижимо културно наследство, където било входирано заданието за становище, вчера е получен отговор, че то е одобрено.

   Славов обясни, че ще се кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж", като предстои проектът да бъде остойностен.

   Кметът припомни, че от обявената преди време дарителска кампания за реставрацията на моста са събрани около 10 000 лева. С волята на дарителите със средствата и с допълнителна финансова помощ от общината е създаден документален филм за съоръжението над река Янтра.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама