Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Русия предлага на Турция изтребители Су-35

Публикация 19 Jul, 2019 / akcent.bg

"Ростех" е готов да осигури доставките като алтернатива на американските F-35

   Русия заяви, че е готова да продаде на Турция свои изтребители Су-35 като алтернатива на американските изтребители от пето поколение F-35.

   САЩ изключиха Анкара от програмата за производство и доставка на последните, защото турците купиха руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

   Руската държавна корпорация "Ростех" е готова да достави изтребители Су-35 в случай на съответен интерес от турска страна, предаде ТАСС, цитирайки шефа на корпорацията Сергей Чемезов.

   "Ако нашите турски колеги изявят желание, ние сме готови да разработим доставки на Су-35", каза Чемезов в пресссъобщение, цитирано от агенцията.

На 17 юли Белият дом съобщи, че решението на Анкара да придобие зенитно-ракетните системи С-400 прави невъзможно участието й в програмата за F-35.

   Вашингтон отбеляза, че продължава сътрудничеството във военната сфера с Турция, отчитайки ограниченията, свързани с покупката на руските комплекси за противовъздушна отбрана.

   Су-35 е многоцелеви изтребител, разработен на базата на Су-27. На въоръжение е от 2014 г. и до момента са произведени 105 бройки. Смята се, че единичната цена на един изтребител е $83-85 млн.

Коментари

Реклама

Реклама