Днес е : Петък, 13 Декември 2019

Черният петък си има нов конкурент

Публикация 19 Jul, 2019 / akcent.bg

   В САЩ има нов конкурент на Черния петък и Кибер понеделника - Amazon Prime Day - ден, в който платеният абонамент на Amazon дава на потребителите достъп до продукти и услуги, които иначе не биха били налични или струват по-скъпо. Включва и безплатна доставка в рамките на два дни. Има и доставка до 2 часа безплатно, чрез Prime Now, стрийминг на музика и видео, както и други ползи.

   През април 2018 г. Amazon съобщи, че Prime има над 100 млн. абонати по света.  А 2019 е годината, в която Amazon отбеляза най-добрия си Prime Day до момента, предаде Inc.com. Компанията продаде 175 млн. продукта до рекорден брой членове на Prime по света. 

   През последните 4 години този шопинг празник, който бе стартиран по повод 20-тата годишнина на Amazon, се разви в двудневно пазаруване с големи отстъпки на всичко, от устройствата, които работят с гласовия асистент Alexa, до хладилните чанти на Yeti и най-различни други неща. 

   И въпреки че не разкрива общите си продажби, гигантът в електронната търговия от Сиатъл отбеляза, че продажбите на трети страни, които са предимно от независими малки и средни бизнеси, са се удволили за периода до 2 млрд. долара.

   Собственикът на бижутерската компания Tahmi например коментира, че е имала близо 300% увеличение на продажбите в сравнение със същото време на миналата година, въпреки че отказа да цитира подробности. Нейната компания, базирана в Айова, предлагаше 30% намаление от най-продаваните си продукти в деня преди Prime Day и 25% намаление от цената на определени продукти по време на самия Prime Day. Тя добавя, че двата дни общо са съставили около половината от продажбите ѝ по време на Черния петък. Подозира, че нейните продукти може да са по-привлекателни за купувачите в края на годината, отколкото през лятото.

   "Това започва да конкурира Черния петък за много бизнеси, също и като бранд. Потребителите започват да очакват големи сделки по време на Prime Day, както очакват такива и на Черния петък", обяснява Карли Стайн, главен изпълнителен директор и основател на компанията от Торонто Beekeeper's Naturals. 

   Няма значение колко голяма е вашата компания или дали сте дори продавач в Amazon - календарите за търговия на дребно сега се въртят около Prime Day толкова, колкото и около традиционните празници, твърди Ананд Сидики, вицепрезидент анализи в базираната в Ню Йорк компания за изследвания Captify. Той отбелязва, че дори основните конкуренти на Amazon - Target, Best Buy и Walmart - са били домакини на собствени дни на продажби около Prime Day. При Target, например, не е било нужно дадена компания да е член, за да постига сделки на неговия сайт.

   "Конкурентите на Amazon не само копират 48-те часа горещи сделки от Amazon, те създават свои собствени събития, за да могат потребителите да ги очакват. И това работи", казва той. Така трите компании наблюдават повишения в онлайн търсенията през този период. Best Buy отказа да предостави резултати от продажбите, а Target и Walmart не са отговорили на молбата на Inc. за данни за продажби.

   Сега, след като продажбите по време на Prime Day свършиха, успешните търговци на дребно в САЩ трябва да разберат как да задържат инерцията от покупките в рамките на предстоящата половин година на пазара, коментират още експерти. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама