Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Паметникът на Бузлуджа спечели 185 хил. долара от американската фондация Getty

Публикация 19 Jul, 2019 / akcent.bg

  Паметникът на Бузлуджа ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 185 хил. долара от американската фондация Getty, за да бъде изготвен план за неговата консервация, бе обявено на сайта на "Проект Бузлуджа", както и в блога на фондацията.

   Монументът е сред десетте сгради, избрани от Getty за 2019 година по програмата Keeping It Modern. От 2014 година насам финансова подкрепа от нея са получили 64 проекта от цял свят, между които Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът "Баухаус" в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

   Тази година в селекцията попадат още сгради от Мозамбик, Испания, Аржентина, САЩ, Литва, Уганда и Франция.

Финансирането за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи.

   Ще бъде изследвано състоянието на носещата конструкция, за да се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. На тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация.

   В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември следващата година с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн, се казва още на сайта на "Проект Бузлуджа".

  Паметникът е държавна собственост и се управлява от Областна администрация - Стара Загора, която активно подкрепя партньорите по проекта: Българския и Немския комитет на ИКОМОС (Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места), Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Техническия университет в Мюнхен и фондация "Проект Бузлуджа", която от 2015 година насам ръководи инициатива за опазването на монумента.

   По проекта ще работят български и чуждестранни специалисти в различни области. Ключова роля ще има и авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама