Днес е : Петък, 13 Декември 2019

Гларусите мигрират от морето към вътрешността на страната

Публикация 16 Jul, 2019 / akcent.bg

 Снимка: Румен НИКОЛАЕВ

  Какво кара гларусите да изоставят морето и да се преселят във вътрешността на страната? Жълтокраките чайки, както е официалното название на тези птици, стават все повече и то на места, на които традиционно не сме свикнали да ги виждаме, предава "Дарик".

   Все по-често столичани и пловдивчани се будят с крясък на гларуси. Причината за това не са летните отпуски, които водят хората към шума на вълните. Жълтокраките чайки все по-често идват във вътрешността на страната – не само през зимата, но и за лятото.   Орнитологът  Ирина Матеева обяснява, че причина за това са основно хората или по-скоро техния боклук.

   Чайката е всеядна, макар че предпочита да яде риба, но яде всичко останало, което може да  послужи за храна. Създадените открити сметища в София, Суходол, привличат огромен брой чайки", твърди тя.

    Част от столичаните вече са забелязали пернатите обитатели. В центъра на София – в района на президентството и бившия партиен дом гларуси живеят от години. Вече се настаняват и по кварталите.

   В Русе те отдавна са се настанили в центъра и по-конкретно, на покрива на Общината. Вече разселението им е и към кв. "Възраждане

   Появата на гларуси не бива да тревожи никого. Те едва ли ще повлияят на останалите пернати видове, а на хората не могат да нанесат вреди. Освен да им откраднат храната.
 
   "Това е същото както за котките и кучетата, които разнасят зарази, както всяко животно, което се движи свободно. Колкото до птичия грип, няма установени такива случаи", отбелязва Ирина Матеева.
 
   Жълтокраките чайки започват своето настаняване във вътрешността на страната още преди години. Ако продължим обаче да правим боклук, те ще продължат да прииждат.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама