Днес е : Петък, 6 Декември 2019

Нов огромен сом хванаха в Дунава в Русенско

Публикация 02 Jul, 2019 / akcent.bg

   Рибари измъкнаха с мрежа воден гигант с тегло 125 кг в района на Русе преди седмица, пише "България Днес".

  Сладководният хищник е истинско страшилище. Той е по-дълъг от човек, а огромната му паст може да погълне всичко, което мърда в реката.

  Сомът великан се превърна в истинска атракция на рибната борса в Тутракан вчера.

   Почти целият град се изсипа, за да види с очите си звяра на Дунава. Той бе изложен на тезгяха за продан. Други бяха възмутени, че такова величествено животно е уловено с мрежи и убито за пари. Все пак промишленият риболов в река Дунав е разрешен срещу получаване на нужното разрешително и заплащане на определени такси.

   "Не е станало деветото чудо на света. Имали са късмет хората, хванали си го този сом. Измерихме го, тежи 125 килограма. Уловили са го с мрежи в русенския регион на реката", заяви Славчо Балкански, управител на рибната борса в Тутракан, където е продаден сомът.

   Самите рибари, които са измъкнали едрата риба, са пожелали анонимност. Това породи съмнения дали сомът не е уловен с бракониерски методи. Пред нашата медия специалист разкри, че толкова огромна риба няма начин да бъде ударена чрез уред с ток, който е строго забранен. Кармаците, които също не се позволяват от закона, се залагат основно за есетрови риби като моруна.

   Това е вторият най-голям сом, който изплува от водите на река Дунав в последно време. На 31 декември 2018 година бе изваден рекордният трофей, който историята помни. Тогава рибари издърпаха, отново с мрежа, воден звяр с тегло 138 кг и дължина 278 см. Гигантът бе изваден от Димитър Милев и неговия приятел Стефан. Те пуснали 130 метра дълга мрежа в района на Дунав мост.Рекордът от 138 кг бе поставен миналата година.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама