Днес е : Вторник, 24 Септември 2019

Вкарването на "Хуауей" в черния списък носи рискове за сигурността на САЩ, предупреди "Гугъл"

Публикация 08 Jun, 2019 / akcent.bg

    Ръководството на американската корпорация "Гугъл" (Google) предупреди администрацията на прeзидента на САЩ Доналд Тръмп за рисковете за националната сигурност, които могат да нараснат, ако ограничителните мерки срещу "Хуауей" (Huawei) не бъдат отменени. Това съобщи  в. "Файнешъл таймс", позовавaйки се на три източника и цитиран и от БТА.

   Министерство на търговията на САЩ постави на 17 май "Хуауей" в черния списък на страните, които заплашват националната сигурност. След това "Гугъл" спря достъпа на "Хуауей" до актуализирането на операционната система "Андроид" (Android). По-късно "Гугъл" заяви, че обновяването за устройствата на "Хуауей" ще бъде достъпно 90 дни в съответствие с временния лиценз, издаден на 20 май от властите в САЩ.

   Основният проблем на "Гугъл" е възможността китайската компания да разработи собствена версия за програмно обезпечаване. Това ще направи "Андроид" по-уязвим към хакерски атаки, посочва изданието. "Според "Гугъл" прекратяването на сътрудничеството с "Хуауей" е опасно за САЩ заради вероятността от създаване на две операционни системи "Андроид": оригинал и копие", цитира вестникът думите на източника.

    Китай и САЩ водиха преговори няколко месеца за регулиране на търговските спорове. Последният кръг от тези консултации беше през май във Вашингтон, след това обаче разговорите изпаднаха в задънена улица.

   От 10 май бяха увеличени американските мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от 10 до 25 процента. Властите в Китай въведоха от 1 юни ответни мита за над 5000 американски стоки за общата сума 60 милиарда долара. /БТА

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама