Днес е : Неделя, 15 Декември 2019

Николай Вълканов в Русе: Фирмите трябва да работят на светло, за да има силна държава и добри работници, е позицията на КРИБ

Публикация 31 May, 2019 / интeрвю на Румен НИКОЛАЕВ

Дуалното обучение е връщане към професионалното учение от преди 30 години

    Бизнесът трябва да се грижи добре за работниците и да им осигурява добро заплащане. Това коментира в Русе заместник-председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) проф. Николай Вълканов. 

   Той добави, че недостиг на кадри има там, където не се плаща - например, в секторите туризъм и строителство.

Г-н Вълканов, как оценявате бизнес климата в страната?

  • Условията за бизнес в страната и в Русе са добри. Те за да са такива, е необходимо да има стабилни закони да не се сменят непрекъснато, защото инвестициите на бизнеса са огромни. Ако няма поне 4-годишен период, в който да разчиташ на законодателство, няма как да се работи нормално.

Другото важно условие банковата система да е стабилна. Бизнесът работи добре, когато може да взема кредити при добри условия, при добри лихви, което се случи в България.

Трето условие е да има добра работна ръка. Тя се постига по един единствен начин- като заплащаш добре, редовно, и най-важното- осигуряването да става върху максималния за професията осигурителен праг.

Това е позицията на КРИБ- всичко да е на светло.

Как ще коментирате заигравката с единна средна европейска заплата?

  • Ако не се стремим към европейски заплати, няма да имаме работници. Българите днес работят и в Швейцария, и в Германия. Ако на тези, които работят в България, не се плаща добре и искаме да внасяме от Молдова и Украйна, пак няма да се получи. Те след време ще искат също такива високи заплати. Подобре да се грижим за нашите работници и да им плащаме. В Минстрой холдинг работят около 4000 човека и нямаме проблем с работната ръка. Когато си честен и почтен с работниците си, се получава.

Само тази година около 2 млрд. лева от европейски фондове отидоха за:

  • Енергийна ефективност,
  • Конкурентноспособност и иновации

Какво получават повече членовете на КРИБ?

  • Една законодателна защита постоянно нещо се променя- Законът за горивата, Законът за подземните богатства. Членовете за КРИБ получават организирана защита пред законодателната власт, правят се общи работни групи, докато се постигнат условията, които нашите членове очакват и ги получават.

 Подкрепяте ли дуалното обучение?

  • Да, това е една хубава тема. Не само че го подкрепяме, ние сме пионери в него. Наскоро имаше една силна среща по дуалното обучение с пет министри, вицепремиер, всички ректори, директори на гимназии, където вече е внедрено дуалното обучение. Без този вид обучение няма как да се произвеждат качествени кадри. Ако ние не си подготвяме средните специалисти, / в минната индустрия има вече 4 такива училища и над 600 ученика/. Това предполага нашите найизявени специалисти да ходят в училище и да изнасят лекции, учениците да идват при нас на практика, да получават стипендии, макар и не особено големи.

Най-важното за учениците е, че ще знаят къде ще работят.

Това не   е ли връщане 30 години назад, когато имаше професионално обучение и се създаваха истински добри кадри?

  • За съжаление това връщане се забелязва не само в образованието. Разбира се, че е връщане. Много от нещата, които зачеркнахме от 90те години, отново се връщаме към тях,  защото случващото тогава е било правилно в техникумите и професионалните училища да се подготвят средни специалисти и техници. Те всъщност са и първото ниво ръководители в предприятията.

       Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, заместник-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Председател на УС на БМГК. "Минстрой Холдинг" АД

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама