Днес е : Петък, 6 Декември 2019

Специализирано речно изложение насочва към значими теми, свързани с Дунава

Публикация 21 May, 2019 / akcent.bg

   На специализирано речно изложение „River show“ на кораба „Русчук“ днес бяха представени постигнатите резултати по международния проект „DBS Gateway Region“, в който активно участва Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. С приветствие от името на кмета на Община Русе  Пламен Стоилов се включи заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански:

    „Обръщането на Русе с лице към река Дунав е от основните приоритети на местната администрация и ще продължим да подкрепяме и насърчаваме подобни проекти. Убеден съм, че успешната реализация на проекта ще допринесе осезаемо за развитието на региона Дунав – Черно море и ще спомогне за премахване на бариерите пред развитието на водния транспорт, създавайки устойчива транспортна система, по-добра бизнес среда и възможности за привличане на нови партньори и товари“. Събитието уважи и зам. областния управител на Област Русе г-н Валентин Колев.

   Международният проект с българско участие насочва общественото внимание към значими теми, свързани с река Дунав. Водени от максимата „Заедно можем повече“, партньори от Австрия, България, Румъния, Сърбия, Словакия, Унгария, Хърватия, Германия, Украйна и Молдова обединяват усилия в постигането на една обща цел: регионът река Дунав – Черно море да се превърне в „портал“, свързващ Централна Европа и Черно море с Каспийския регион и Далечния изток.

   С успешното приключване на проекта ще бъдат изведени конкретни предложения за бъдещи инфраструктурни проекти, които да допринесат осезаемо за развитието и модернизацията на водния транспорт. Проектът е съфинансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“, като водещ партньор е Регионалното правителство на Долна Австрия. Предстои изложбата да бъде представена и във Варна и Бургас.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама