Днес е : Понеделник, 26 Август 2019

Сергей Станишев в общините Ветово и Сливо поле: Пасивността помага на статуквото

Публикация 15 May, 2019 / akcent.bg

Ако искаме да го променим нека излезем и гласуваме

   Президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от листата на коалиция "БСП за БЪлгария", Сергей Станишев, посети днес Русе и общините Ветово и Сливо поле. Той беше придружаван от кандидата за евродепутат от листата на коалиция "БСП за БЪлгария', Валери Жаблянов.
 
   "Исторически погледнато левицата е носител на промяната. Но на тези избори това важи с още по-голяма сила - и в БЪлгария, и в Европа ние се борим срещу статуквото." - заяви Сергей Станишев пред жителите на общините. "Чувам непрекъснато прогнозите на нашите опоненти за крах и недобро представяне на левицата на предстоящия вот. Нека само да припомня, че след изборите в Дания през юни, левите премиери може да се окажат най-многобройни в Европейския съвет - 9 на брой. Социалистите убедително спечелиха в Испания и Финландия, очакваме това да се случи и в Дания. Имаме всички шансове да потърсим възможности за оформяне на прогресивен алианс в новия ЕП, който да излъчи нашия кандидат Франс Тимерманс за председател на новата ЕК."
 
   Станишев сподели още: "Битката, която водим в България, е същата битка, която водим и на европейско ниво. Затова и на срещите ни с левите премиери на 9 май в Сибиу, Румъния, ние се обявихме за единна, социална и справедлива Европа. ПЕС предложи Нов социален договор на европейските граждани, със силни социални послания и предложения за европейски минимални заплати и пенсии. Да се мобилизираме на тези избори, за да можем да отворим врата към перспективи и надежда. Истина е, че хората са изморени и отчаяни. Но пасивността всъщност помага на статуквото. Ако искаме да го променим, нека излезем и гласуваме."
 
   По темата за икономическото развитие на страната ни Станишев отговори: "Всичко започва от икономиката. Затова от икономическа гледна точка, има няколко задачи. Първата е ефективното управление на държавната собственост. Втората е свързана със земеделието. Много е важно да се поощри кооперирането, защото без сериозни и здрави кооперации няма да има модерно земеделие в България. Третата задача е свързана с това да се свали натиска и политическия рекет, които Герб упражнява върху дребния и средния бизнес. Да могат хората да създават поминък беза да бъдат мачкани и газени." Той уточни, че наред с тези три задачи, трябва да се привлекат и чужди инвестиции, както и инвестиционни проекти, които създават производство.
 
   От своя страна Валери Жаблянов допълни, че най-големия порок на България, е че петнайсет години преди тя  да влезе в ЕС беше унищожено стопанството. И за дванайсет години от членството на страната ни в ЕС вместо да скъсим разстоянието между нас и останалите държави-членки, то застарштелно нараства. Затова първата и основна задача на тези избори е хората, които ще представляват България в ЕП да имат подготовка и компетентност.
 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама