Днес е : Сряда, 19 Юни 2019

Иван Гешев премълчал важно послание от САЩ за премиера Борисов?

Публикация 14 Apr, 2019 / akcent.bg

   Заместник-главният прокурор Иван Гешев е трябвало да предаде важно послание от американска страна за премиера Бойко Борисов. Депешата му била предадена по време на посещението му в САЩ в средата на март.

    По време на срещата му със заместник-директора на ФБР Дейвид Боудич във Вашингтон му е било обяснено надлежно, че е крайно време да се предприемат решителни действия срещу корупцията и прането на пари в България. Бил назован и конкретен политик-олигарх, който до момента е със „статут“ на недосегаем за институциите у нас, въпреки множеството факти, оперативна информация на чужди служби и сигнали за съмнителни сделки, участие в контрабанда на цигари, пране на пари, банкови сметки с неясен произход на парите в тях и дори финансиране на терористични формирования. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници.

   От нашата прокуратура официално обявиха, че във ФБР Гешев и придружаващия го заместник на ДАНС Недялко Недялков са разговаряли с Боудич за борбата с тероризма и сътрудничеството между правоохранителните органи на България и САЩ. Това обаче е била протоколната тема. Истинският разговор е бил за двойния стандарт на държавното ни обвинение и нежеланието на службите ни да се заемат с редица политици, които от години придобиват бизнеси чрез рекет и забогатяват по съмнителен начин.

   Освен, че бил „приятелски“ посъветван да се заеме сериозно с разследването на въпросния политик-мултимилионер, Гешев трябвало да предаде тази най-важна част от разговорите на премиера Борисов, като се завърне в София. Той обаче предал избирателно информацията. Борисов обаче научил по дипломатически канали за „пропуснатата“ информация. Говори се, че е имало последващ тежък разговор между двамата по този повод.

   След завръщането си от САЩ и срещите във ФБР Иван Гешев неочаквано обяви, че е сигурно на 99,9 на сто, че няма да се кандидатира за поста главен прокурор. Това бе изненада за тези, които смятаха, че е сред основните фаворити за поста. Други обаче приеха новината като логична, защото напоследък все повече се говори за недоволство от американска страна от неговите странни, съмнителни и показни акции и изказвания по медиите. Последният огромен провал – признанието на главния свидетел по делото срещу кметиците на „Младост“ Петко Дюлгеров, че е бил притискан да даде показания срещу тях за искане на подкуп, само потвърдиха мнението, че се използват репресивни методи за скалъпване на обвинения и отстраняване на неудобни хора.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама