Днес е : Неделя, 8 Декември 2019

Градът край реката отвисоко

Въздушният фотограф Явор Мичев е хванал чара на Русе от въздуха

     Понякога за да популяризираш един град, са нужни огромни рекламни бюджети, а друг път – вдъхновение. А въздушният фотограф Явор Мичев добавя и "много, много упорита работа, летене и късмет". В последните няколко години уникалните му снимки над крайдунавския град обикалят интернет и печелят награди, включително на испанския National Geographic за снимки от дрон.

    Като всеки град на вода Русе има особен чар, който личи отгоре. "Градът се оказа много фотогеничен заради разпознаваемата и красива архитектура на центалната градска част и най-вече заради реката", разказва Мичев, който нарича Дунава "непрестанен източник на вдъхновение". Кадрите, обхващащи реката по време на ледоход или Моста на дружбата по време на мъгла, са наистина спиращи дъха. Добрата осветеност на Русе нощем (нещо доста нетипично за много градове в България) пък му дава възможност да прави страхотни ношни кадри.
 

 

 
Градът край реката отвисоко

    Фотограф: Явор Мичев

    Мичев се занимава с въздушна фотография от около 11 години, когато вижда календар със снимки на България от въздуха на ветерана в областта Александър Йорданов, създаден за мобилния оператор "М-тел". Русенецът е специалист по информационни технологии и комуникации, като в момента редовната му работа е системен администратор в голяма ИТ фирма в града. Описва се като "самоук" фотограф, който от дете се е интересувал от снимане, но никога не го е изучавал. Техническите му познания обаче му помагат да поддържа дроновете, с които оперира, а преди на пазара да навлязат достатъчно евтини и качествени летателни машинки, Мичев дори се е опитвал сам да конструира свой.

   Преди дроновете да могат да носят камери, той снима от делтапланери и летящи крила, винаги в тандем. "Това разви у мен бързина на снимането, защото няма време – снимаш, минаваш и не се знае дали пак ще можеш да уцелиш същите условия", разказва той. Това е и основната разлика между снимането с дрон и с управлявано от човек летателно средство. "В разразяваща се буря или при приближаващ се масивен облачен фронт почти никой не би излетял, докато с дрона мога да се изкача над облаците, да направя уникални кадри и да кацна, докато времето още позволява."

   Изтачник: Капитал

Коментари

Реклама

Реклама