Днес е : Понеделник, 26 Август 2019

След раждането на бебето бащите са по-щастливи от майките

Публикация 10 Feb, 2019 / akcent.bg

   Звучи леко неочаквано, но след раждането на бебето бащите се оказват по-щастливи родители, отколкото майките, пише medikforum.ru. До този извод стигнаха изследователи от калифорнийския университет в Ривърсайд. За всичко това си има обяснение - мъжете в много по-малка степен се сблъскват със стрес и тежката, неприятна работа, свързана с обгрижването на малкото.

   "Въпреки че раждането на бебето традиционно се свързва с жените и особено с майчиното чувство, бащите се чувстват далеч по-щастливи, след като им се родят деца", констатират научни специалисти.

    Американски изследователи направили проучване сред 18 000 мъже и жени, на които им се родили бебета, и съпоставили нивото на им щастие след появата на малките. Според учените, през последно време доста се дискутира въпроса кой изпитва по-голямо щастие - майките или бащите. Оказва се, че категорично това са татковците, и по мнението на авторите на проучването, това е свързано с факта как протича съвместното време на мъжете с децата им. Докато върху майките пада тежестта на основните и трудни грижи за малкото - безсънните нощи, грижи за хигиената и болестите, кърмене, бащите се оказват въвлечени в по-комфортно и приятно общуване с децата, като игри, четене на книги и т.н.

Надя Горанова

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама