Днес е : Понеделник, 26 Август 2019

Българите умират, емигрират, а раждаемостта - намалява!

Публикация 10 Feb, 2019 / akcent.bg

   Населението на България вече е под седем милиона. Това отчете калкулаторът на ООН.

   От началото на годината до сега са починали над 10 хиляди души. По смъртност пък сме наравно с Афганистан и Сирия, където се води война.Затова пък раждаемостта в България непрекъснато намалява - от 175 000 през 1975г. до 60 000 през последните години.

   Тъжната статискика продължава: емигрирали са почти хиляда души. Родените са почти седем хиляди. Така за малко повече от месец страната ни е загубила над пет хиляди души, предаде Bulgaria ON AIR.

   До 2000 година населението на България е над осем милиона души. С началото на новото хилядолетие то започва да намалява.

   И така за последните 18 години броят на хората в нашата страна се понижава с един милион, за да станем под седем милиона в края на 2018 година. Населението на България е било най-многобройно през 1988 година, когато почти достига девет милиона души.

   Най-малко е било населението след Освобождението. След Съединението през 1885 година се прави ново преброяване, което установява, че населението на България е три милиона.

   31 хиляди българи, които са емигрирали през миналата година ще я съпоставим със 60 хиляди. По близо толкова наши сънародници годишно купуваха еднопосочни билети за чужди държави през 90-те години.

   През миналата обаче 25 хиляди души, които са живели дългосрочно в чужбина са се завърнали у нас. Положението със заплатите също не е добро. Разликата в заплащането между работник на минмална заплата и мениджър в мултинационална компания надхвърля 100 пъти.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама