Днес е : Вторник, 19 Ноември 2019

Стратегически приоритети в работата на МРРБ представи министър Петя Аврамова на среща с представители на ЕБВР

Публикация 12 Dec, 2018 / akcent.bg

   „Подкрепата на Европейската банка за възстановяване и развитие, както с финансови инструменти, така и с техническа помощ, е важна за реализирането на политиките в сферите на работа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.“

   Това подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на среща с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се проведе в МРРБ по тяхна инициатива. В разговора участваха и заместник-министрите Деница Николова и Николай Нанков.

   На срещата министър Аврамова представи стратегически приоритети в дейността на ведомството, сред които очерта изпълнението на проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ и трансграничните програми, реализирането на реформата във ВиК отрасъла и мащабната програма, която правителството изпълнява за изграждането на нови магистрални отсечки и скоростни пътища в цялата страна.

   „Предвиждаме изграждането на магистрален пръстен и редица скоростни пътища в страната, като за целта са необходими инвестиции и търсим различни възможности за финансирането им“, каза по време на срещата министър Аврамова и допълни, че се предвижда някои от заложените в програмата пътни инфраструктурни обекти да бъдат реализирани чрез концесия. Първият пилотен проект е магистралата Русе – Велико Търново, стана ясно в хода на разговора, за реализацията на която вече има проявен инвеститорски интерес. Други обекти в програмата са изграждането на  тунелите под Шипка и Петрохан. „Вече има инвеститорски интерес и за изграждането на мостови съоръжения над р. Дунав“, информира още Петя Аврамова.

   „В духа на новата нормативна уредба на Европейския съюз, трябва да започнем  да се подготвяме за новия програмен период, който предопределя възможности за териториално развитие и диференциран подход за развитие на регионите“, обясни по време на срещата заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

   „В тази посока нашата визия, е че през следващия програмен период следва да се реализира политика за изпълнение на проекти, които са над общинско ниво, с възможност за изпълнение на проекти между общини и области, с висока добавена стойност, които ще допринесат за по-голям ефект върху по-голяма територия и по-голям обхват от население“, допълни Николова. По думите й трябва да се използват потенциалите на регионите, всеки със своята специфика, защото в момента тези възможности не се търсят и използват в достатъчна степен, което води и до увеличаване на дисбалансите.

   Другата област на възможности за сътрудничество между МРРБ и ЕБВР е ВиК отрасъла, стана ясно по време на разговора.  

   „Нашата цел е да превърнем ВиК отрасъла и ВиК операторите в стабилни търговски дружества, предоставящи една ефективна и качествена услуга, за което ще ни е нужна подкрепа в дългосрочен план“, каза по време на срещата заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

   Представителите на Европейската банка за възстановяване и развитие са в страната за подготовка и разработване на Стратегия за България с възможните приоритети на сътрудничество между банката и нашата страна през следващите 5 години.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама