Днес е : Петък, 24 Май 2019

Румънска изложба представя древна техника за икони върху стъкло в РХГ

Публикация 06 Dec, 2018 / akcent.bg

 

   Румънски икони върху стъкло, изработени по древна техника, гостуват в изложба в Русе. Експозицията в Художествената галерия представя любопитни моменти от селското изкуство отпреди няколко века, характерно за северната ни съседка. Изложбата е посветена на 100-годишнината от обединението на Румъния и е организирана под патронажа Русенската митрополия.

   Щефания Накю рисува икони върху стъкло от 10 години. Започва като студентка, вдъхновена от старинната техника, която е характерна за Трансилвания и Северна Молдова. В нея се използват естествени пигменти в смесица с олио от иглолистни дървета, а за благородството на образа се влага златно или сребърно фолио. Техниката е от края на 18 век, а самото рисуване става върху  задната страна на иконата с обърната перспектива.

   „Когато разбрах, че е много трудно да се доближиш до старите майстори, това беше една провокация и тогава се запалих. Установих, че трябва да имаш специално вътрешно разположение, за да можеш да рисуваш подобни икони.  Трябва да се върнеш към детската чистота за тези леко наивни изображения“, казва румънската художничка.

   Част от иконите представят т.нар.Господски празници - Кръщение Господне, Тайната вечеря, Възнесение Господне, Възкресението на Христос.

   Заедно с иконите са представени и автентични народни носии, носени от някога румънските селяни – онези, които са рисували върху стъкло. Те много си приличат с българските по шевиците.

   А сред впечатляващите творби в изложбата е и една изумителна мозайка, специално донесена от румънците.“Това е единствената мозаечна икона от изложбата, с образа на Спасителя, защото въпреки че не говорим един и същи език, нямаме една и съща азбука, имаме една обща православна вяра“, сподели организаторът от румънска страна Аурелиан Котобан.

   Изложбата ще остане в Русе до края на годината.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама