Днес е : Четвъртък, 23 Май 2019

Няма мърдане! Глобите от КАТ – двойни през почивните дни

Публикация 03 Dec, 2018 / akcent.bg

   Всяко нарушение по празниците, без значение колко е голямо или малко, ще струва по 10 контролни точки на шофьорите, както и двойна глоба, обмислят от МВР.

   Промените се очаква да влязат до седмица, за да могат да обхванат почивните дни по Коледа. След това те ще важат за всеки уикенд и за всеки празничен ден.

   Така например ако в почивен ден караме технически неизправно превозно средство, ще губим двойно повече точки. Вместо 5, както е по закон, те ще са 10. Ако не поставим колан, отново ще следва същото наказание.

   Говоренето по телефона също ще ни струва десет контролни точки вместо сегашните Ще ни се наложи и да платим двойно по-голям акт.

   Идеята на промените е да се намалят катастрофите, които стигат своя пик в почивните дни, а загиналите са много повече от тези в делниците.

   "Шофьорите трябва да бъдат дисциплинирани. Не искаме да събираме повече пари от глоби, а да научим шофьорите, че не са сами на пътя и че отговарят за безопасността и на останалите участници в движението", обясняват от Пътна полиция пред "Монитор".

   От там смятат, че новите правила ще имат положителен ефект най вече за недисциплинираните водачи.

   От МВР планират още да прибират книжката на всеки, който прави рискови изпреварвания, а за да си я получи отново, да трябва да се явява на нов шофьорски изпит.

    Санкцията ще се прилага основно на водачи, които изпреварват на двупосочни пътища и най вече на такива, които го правят на завоите. Според статистиката там стават и най-тежките катастрофи, които в повечето случаи са челни и почти всеки път има загинали при тях.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама