Днес е : Събота, 7 Декември 2019

Трябва ли да се замразят депутатските заплати?

Публикация 26 Nov, 2018 / akcent.bg

С колко се вдигат възнагражденията след актуализацията?

   Средната заплата в страната става по-висока и това е причината и депутатските възнаграждения да се вдигат. От там се повишават и тези на премиера и президента. 

    За септември в обществения сектор средната заплата е била 1173 лв.

 

Снимка: btvnovinite.bg

    Всеки депутат взема това възнаграждение, умножено по 3, или 3519 лв. Председателят на парламента вече ще взема 5454 лв., а заместниците ѝ – 5102 лв.

 

Снимка: btvnovinite.bg

   За участие в комисия всеки депутат получава плюс 15% от основната заплата. Народните представители най-често участват в повече от една комисия. Прослуженото време е 1% от основната заплата за всяка една година. Така се получава сумата от 4082 лв.

   Към нея прибавяме безотчетните 2/3 – 2346 лв. и така всъщност всеки депутат, ако няма неизвинени отсъствия, се разписва под 6428 лв.

   Изчисленията на базата на предишното тримесечие показват, че народен представител е получавал 6263 лв. След актуализацията тази сума става 6428 лв., или увеличението е със 165 лв.

    Заплатата на премиера е 55% повече от депутатската. Прибавя се и по 1% от тази сума – 55 лв., всяка година стаж. При 30 г. трудов стаж на премиера към основната заплата се добавят 1650 лв. Така стигаме до крайната сума от 7104 лв.

 

Снимка: btvnovinite.bg

    Президентската заплата се формира от депутатската заплата, умножена по 2, или 7038 лв. Трудовият стаж обаче има по-голяма тежест – 1,6% от тази сума, или 113 лв. за всяка година. По публични данни президентът има 36 г. трудов стаж и така се прибавят  4068 лв. Общата крайна сума е 11 106 лв.

 

Снимка: btvnovinite.bg

   В студиото на „Тази сутрин” депутатът от БСП Александър Симов отбеляза, че всъщност крайната сума е по-ниска. „Тези 2/3 служат за парламентарна дейност и повечето ми колеги едва ли ги използват като лични средства. Заплатата, която взех последния месец, беше около 2900 лв., имайки предвид, че натрупах доста отсъствия покрай обикалянето на България”, заяви той.

   Заплатата на Десислава Атанасова от ГЕРБ за последния месец е била около 3600 лв.

   „Хубаво е, че г-н Симов спомена отсъствията в парламента. През изминалата седмица показах фиш за заплата от юли 2013 г., когато ГЕРБ не присъстваше в пленарната зала, бойкотираше работата на онова мнозинство, въпреки че бяхме първа политическа сила, и протестираше срещу кабинета „Орешарски” и задкулисието. Заплатата тогава е била 2196 лв. Глобили са ме с 1566 лв. заради неприсъствие в пленарната зала”, посочи тя.

    Атанасова обяви, че би подкрепила предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати, в случай че се запише в правилника, че който не ходи на работа, не получава заплата. „Те правят предложение за едни 18%, тоест около 500 лв., ходят, не ходят  - да си вземат”, подчерта Атанасова.

   Симов обаче контрира, че БСП участват в работата на парламента. Той каза, че в последния фиш глобата му е била около 650 лв.

Източник: БиТиВи

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама