Днес е : Събота, 20 Април 2019

Бюджетът за 2019 г. според дебатите в парламента: Още стабилност или "Титаник" към предсрочни избори

Публикация 08 Nov, 2018 / akcent.bg

   След два часа дебати мнозинството в парламента прие на първо четене бюджета за следващата година, който предвижда вдигане на заплатите в бюджетния сектор с 10% и допуска ръст на икономиката с 3.7% . "За" гласуваха 115 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а "против" бяха 85 народни представители от "БСП за България" и ДПС.

   В началото проектобюджетът бе представен от финансовия министър Владислав Горанов, който каза, че той е опит България да стане място за живеене, което да задържа квалифицираните хора. Той направи заявка за пълен мандат на кабинета "Борисов 3", като обясни, че бюджетът за 2019 г. не е предизборен.

   В залата бяха част от министрите, но отсъстваше премиерът Бойко Борисов, който е във Финландия. Отсъствието на Борисов подразни депутатите от БСП. Дебатите започнаха в 16.10 часа и приключиха в 18.20 часа.

       "Маймуни с трици не се ловят"

   Основните критики бяха от БСП и ДПС, които не подкрепиха бюджета. Според Йордан Цонев от ДПС, въпреки че това е най-широко рекламираният бюджет, той ще помпа инфлацията, а растежът ще се увеличава заради по-високите цени и от средства, които работещите в чужбина българи пращат на близките си. По думите му няма реформи и доказателство за това е картината в образованието - целият бизнес казвал, че то давало неграмотни и неподготвени за пазара на труда кадри.

   От БСП заявиха, че има национална катастрофа с чуждестранните инвестиции, понеже по думите на Румен Гечев "маймуни с трици не се ловят", и поискаха в страната да има фонд за инвестиции. "Бюджетът е голям. И "Титаник" беше голям, но потъна. Слагайте си спасителните жилетки и плувайте към предсрочни избори!", обяви Гечев.

          "Патриоти, треперят ли ви ръцете"

   Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува, че се замразяват социални плащания и се взема от най-бедните, а уж бюджетът бил най-социален. Тя посочи партията си за алтернатива и изброи част от предложенията им, сред които данъчни облекчения за млади семейства и по-нисък данък върху добавената стойност за хляб и лекарства. "Патриоти, няма ли да ви се разтреперят ръцете, като гласувате на копчетата за концесията на летище София сега", каза Нинова. Тя попита още кога минималната пенсия ще стане 300 лева, тъй като идели избори.

   "Най-много ме дразни неравенството между политическия елит и народа. С колко ще се увеличат заплатите на депутати, министри, президент, омбудсман, г-н министър, защото на хората ще се увеличат с 50 лева", каза още Нинова. В отговор Владислав Горанов й каза, че финансовите правила за възнагражденията на народните представители датират от 1991 г. - три средни заплати в обществения сектор, и това е било така и когато средната заплата е била 15 долара.

              "Най-добрият бюджет на ГЕРБ"

    Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков избори плюсовете на бюджета - увеличаване на парите за образование, по-малък дълг, растеж. Колегата му Таня Петрова представи бюджета за образование (още четете тук), а Константин Попов говори за парите за отбрана, които били стабилност. Накрая председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова обяви "фокуса на бюджета", който бил най-добрият от 10 години насам - устойчив икономически растеж, намаляване на държавния дълг, рекордно ниска безработица. Тя го определи като бюджет на стабилен икономически растеж.

   След нея Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" обяви, че най-добрата мярка за справянето с демографската катастрофа е ръстът на доходите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама