Днес е : Събота, 20 Април 2019

170 души залесиха 2000 тополи върху 25 дка

Публикация 19 Oct, 2018 / текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ

Пенсионерите от Сливополска община пяха и положиха доброволен труд с още 10 деца

Снимки: 1,2,3,4,5 

Ако за повечето българи 19 октомври е само празник на свети Иван Рилски Чудотворец, то за 160 пенсионери и 10 дечица този слънчев ден бе повече от празник.

  По инициатива на общинското ръководство на Съюза на пенсионерите 2005 Сливо поле и с ценната подкрепа на Община Сливо поле днес 160 пенсионери от 19-те клуба на 11-те населени места залесяваха край Бръшлян 2000 млади дръвчета от местен вид. черна торола върху 25 декара предварително обработена земя.

   Инициативата наистина бе повече от празник, защото къра се огласяше от песни и подхвърляния и шеги, зоснати ни вече само от разказите на Елип Пелин.

  Полето наистина оживя, а възрастните мъже и жени като че ли получиха неочакван заряд от младостта си и работиха с голям ентусиазъм. Най-възрасният залесител бе 91- годишният Георги Ангелов /бивш председател на АПК - Сливо поле. С най-малко години на полето бе 8-годишната Валерия Йорданова, която беше там с баба си от Ряхово. За детето засаждането на дръвчета е необходимо, за да се пречиства въздухът, който дишаме.

След добре положен труд и малко умора, последва обичай- символичните домакини нагостиха с пита, шарена сол и вкусно домашно сирене работниците.

Идеята е да се пощаже единението на хората чрез труда, независимо от етноса. Питите разчупиха българка, туркиня и помякиня. След което последваха песни, изпълнени от читалищните групи в общината.

  Кметът Валентин Атанасов изглеждаше най-доволен. Спираше се и говореше с залесителите, като техният ентусиазъм и удовлетворение от направеното го караше получи удовлетволение. Но като че ли присъствието и работата на най-малките подсказваше, че добротата и труда ще помогнат на хората да станат добри, и по- добри.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама